Vrijeme je za konkretizaciju suradnje Hrvatske i Kine

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu zamjenika predsjednika Državne komisije za razvoj i reforme Narodne Republike Kine Ning Jizhea koji, zajedno s brojnim izaslanstvom, boravi u Hrvatskoj radi konkretizacije političkih dogovora, postignutih na najvišoj razini nakon susreta hrvatske predsjednice i Predsjednika Narodne Republike Kine u Pekingu.

Prilikom sastanka obostrano je naglašeno kako je došlo vrijeme za konkretizaciju bilateralne suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u pogledu privlačenja kineskih ulaganja i uravnoteženja trgovinske bilance, navodi se u priopćenju.

Poseban naglasak stavljen je na realizaciju zajedničkih projekata u kontekstu međusobno komplementarnih inicijativa i platformi, inicijative „Jadran-Baltik-Crno more“, Kina+16 i „Jedan pojas, jedan put“. U tom smislu, kinesko izaslanstvo iskazalo je zainteresiranost za područja energetike, prometne infrastrukture i turizma, u kojima će tijekom ovog posjeta istražiti potencijale te nastojati polučiti konkretne i opipljive rezultate.

Predsjednica je iskoristila prigodu istaknuti snažnu privrženost Hrvatske jačanju svih oblika gospodarske suradnje na bilateralnoj i europskoj razini te izrazila nadu da će posjet Državne komisije za razvoj i reforme postaviti kvalitetne temelje za širenje gospodarske suradnje i ojačati tradicionalno dobre i prijateljske hrvatsko-kineske odnose, navodi se u priopćenju.

You may also like

0 comments