Vrijednost spajanja i preuzimanja u azijsko pacifičkoj regiji premašila 1000 milijardi dolara

Vrijednost spajanja i preuzimanja koje su sklopile tvrtke iz azijsko-pacifičke regije u ovoj godini prvi je put premašila 1.000 milijardi dolara, čemu je u značajnoj mjeri pridonio kineski val akvizicija u inozemstvu, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Vrijednost spajanja i akvizicija azijsko-pacifičke regije od početka je godine do sada već dosegnula ukupno 1.200 milijardi dolara, što je za 46 posto više nego u godini ranije, pokazali su preliminarni podaci Thomson Reutersa. Takav skok pripisuje se ponovno probuđenom interesu Kine za kupovinom imovine na inozemnim tržištima nakon njihova 20-postotnog pada u 2014. godini. Kineske kompanije, na čelu s privatnim tvrtkama poput Fosun Internationala, dosad su u 2015. godini utrošile rekordne 102 milijarde dolara na akvizicije u inozemstvu, pokazali su ti podaci. U uvjetima slabijeg rasta kineskog gospodarstva, još i veće njihove inozemne kupovine mogu se očekivati u 2016. godini.

U kontekstu najsporijeg rasta kineskog gospodarstva nakon duljeg vremena, nužnost kupnje vrhunske tehnologije kako bi se poboljšala proizvodnja, pitanja zaštite okoliša i slabljenje juana redom bi trebali potaknuti kineske kompanije, poput proizvođača čipova i dobavljača u agrokemijskoj industriji da krenu u potragu za novim sporazumima na inozemnim odredištima u 2016. godini, mišljenja su analitičari i bankari. “Kina se pokrenula, pripremamo se za intenzivnu godinu što se tiče sklapanja poslova. Kineske aktivnosti na inozemnim tržištima trebale bi ojačati u idućoj godini, s fokusom na sektorima proizvodnje poluvodiča, energetike i financija”, kazao je Joseph Gallagher, čelnik odjela za spajanja i akvizicije za azijsko-pacifičku regiju u banci Credite Suisse.

Snažna godina za sklapanje poslova dobra je vijest za globalne investicijske banke u regiji. Ove godine Goldman Sachs bio je vodeći savjetnik u tim aktivnostima kompanija, s tržišnim udjelom od 16,7 posto, a slijede Morgan Stanley i HSBC holdings. Kina, Hong Kong i Australija bila su tri najaktivnija tržišta na azijsko-pacifičkom području, pokazuju podaci. Najveća kineska državna poduzeća imala su manju aktivnu ulogu u spajanjima i akvizicijama u 2015. godini u usporedbi s uspješnim danima sredinom prošloga desetljeća, budući da je sveobuhvatna protukorupcijska istraga koju je pokrenuo predsjednik Xi Jingping navela na oprez nekolicinu dužnosnika u vezi donošenja velikih odluka, kazali su bankari.

Dodaju također kako je Peking međutim gorljivi zagovornik sporazuma u nišama poput poluvodiča i agrokemije. Najbolji je primjer u tom slučaju kineski tehnološki konglomerat Tsinghua Unigroup Ltd. koji planira uložiti 300 milijardi juana (47 milijardi dolara) u idućih pet godina kako bi postao treći najveći svjetski proizvođač čipova. Tri najveća imena u toj industriji trenutno su Intel, Samsung Electronics i Qualcomm.

You may also like

0 comments