Vrijednost preuzimanja u regiji porasla

Prema Mergermarketovom izvještaju za regiju srednje i istočne Europe (CEE), vrijednost preuzimanja i spajanja (M&A) lani je dosegnula 66,9 milijardi dolara.

Ukupno su se dogodila 632 spajanja i preuzimanja, dok ih je godinu dana ranije bilo 692. Ukupna vrijednost tih poslova pala je čak 47,2 posto. Političko zahuktavanje između Rusije i Ukrajine je sigurno utjecalo na interes investitora za zemlje regije. M&A aktivnosti u Rusiji su i po vrijednosti i po broju transakcija pale na najnižu vrijednost u pet godina. Zabilježeno je 206 transakcija u 2014., ukupne vrijednosti 42,4 milijarde dolara, što je 52 posto manje nego u 2013. I Poljska M&A scena je u 2014. bila utišana, unatoč relativno povoljnom domaćem makroekonomskom okruženju koje uključuje stabilnu valutu i rekordno niske kamatne stope.

Zbog nedostatka mega transakcija je ukupna zabilježena vrijednost pala za 56,5 posto na 4,5 milijarde dolara. Prema izvorima Mergermarketa, ovo usporavanje se može pripisati visokim očekivanim valuacijama te oprezu lokalnih fondova kojima je otežan pristup novcu, ali i sličnom opreznom pristupu koji imaju investitori iz Zapadne Europe te ostali investitori koji su tradicionalni kupci poljskih kompanija.

U cijeloj CEE je sektor energije, rudarenja i komunalija predvodio M&A aktivnosti, iako je i tu zabilježen pad vrijednosti od 45,2 posto na 32 milijarde dolara. Sektori nekretnina (4,9 milijarde dolara) i građevine (6,7 milijardi dolara) su također bili među najčešćim metama te su ujedno jedini od pet sektora s najvišim vrijednostima koji su zabilježili rast u odnosu na 2013. Mergermarket zaključuje da postoje pozitivna očekivanja za M&A u nekim zemljama regije u 2015. jer će se dio aktivnosti najavljenih u 2014. prenijeti u 2015. Ipak, politički nemiri i odnosi sa Zapadnom Europom i SAD-om će biti značajne komponente koje će utjecati na to hoće li se aktivnosti provesti ili će doći do potpune blokade.