Vrijedna kineska investicija u petrokemijsku industriju

Poticanje potražnje
Kina oživljava 20 milijardi dolara vrijedan petrokemijski projekt u istočnoj provinciji Shandong kako bi potaknula potrošnju za infrastrukturu kojom bi podržala gospodarstvo koje se bori s posljedicama pandemije koronavirusa, izjavila su dva kineska industrijska izvora.

Rafinerija koja će proizvoditi 400 tisuća barela dnevno i postrojenje koje će proizvoditi tri milijuna tona etilena godišnje u Shandongu predloženi su pred mnogo godina, no odobrenje je bilo usporeno zato što se Kina borila s viškom rafinerijskih kapaciteta.

Kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) u ponedjeljak je dala prvo odobrenje za taj projekt omogućujući provinciji Shandong za započne planiranje izgradnje, rekli su izvori upućeni u odobrenje. Ulaganje u projekt bit će gotovo 140 milijardi juana (20 milijardi dolara), tvrdi jedan od izvora.

Kineski podaci o registraciji poslovanja pokazuju da će privatna tvornica aluminija Shandong Nanshan Group biti glavni ulagač u poduhvat, a uz nju će biti kemijska skupina Wanhua i vlada provincije Shandong.

Predstavnik projekta Shandong Yulong Petrochemical nije bio odmah dostupan za komenar, kao ni NDRC. Dva izvora odbila su biti imenovana, jer nisu ovlašteni za razgovor s medijima. Projekt bi mogao pomoći smanjiti kineski uvoz petrokemije, no vjerojatno će pogoršati njihov višak rafiniranih gorivnih proizvoda. Analitičari očekuju da će veliki projekt biti operativan krajem 2024. godine.

You may also like

0 comments