Vrhunski menadžeri imaju i do 115 posto veću plaću od prosjeka

Top menadžeri u Hrvatskoj imaju 115 posto veću plaću od prosjeka, a među najplaćenijim zanimanjima još su ona iz područja tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala, telekomunikacija, upravljanja kvalitetom i informacijskih tehnologija, pokazalo je istraživanje koje je proveo portal MojaPlaća.hr.

Prema podacima iz istraživanja koje je obuhvatilo 345 radnih mjesta iz 36 djelatnosti, u trećem kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.397 kuna, što je za 2 posto više nego u prethodnom kvartalu te 2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pribroje li se bonusi, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.584 kuna što je 2 posto više nego u prošlom kvartalu. Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju pak da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za srpanj 5.716 kuna.

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 115 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja s plaćom višom 55 posto od prosjeka, ljudskih potencijala (37 posto viša), telekomunikacija (35 posto) te upravljanja kvalitetom (31 posto) i informacijskih tehnologija (29 posto).
Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (43 posto manje od prosjeka), uslužnim djelatnostima (36 posto manje) te tekstilnoj i kožnoj industriji (36 posto manje od prosjeka).

Istraživanje je pokazalo i da su u zadnja tri mjeseca muškarci imali u prosjeku 9 posto višu plaću od žena. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.618 kuna, a žene 5.144 kune. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51 posto višu plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem i ujedno 21 posto višu od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 105 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.
U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 20 posto nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 64 posto višu plaću od prosjeka.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 13 posto od prosjeka i iznose u prosjeku 6.098 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže (izuzev udruga) i iznose 5.042 kune (7 posto manje od prosjeka). Plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 7 posto je viša od prosjeka i iznosi 5.771 kunu, pokazalo je istraživanje čiji rezultati su pokazali i da je plaća u većim tvrtkama veća nego u manjim. Prema županijama, najniže plaće u trećem kvartalu isplaćene su u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 18 posto ispod prosjeka. Najviša prosječna plaća isplaćena je u Gradu Zagrebu, 13 posto iznad prosjeka i iznosi 6.086 kuna.

You may also like