Vrhovni sud presudio, HUB je zadovoljan

Vrhovni sud potvrdi je drugostupanjsku presudu u slučaju Franak kojom je, prema neslužbenim podacima, kamatna stopa za kredite u francima proglašena nezakonitom. Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je  da je Građanski odjel pred kraj radnog vremena u srijedu donio pravomoćnu presudu.

No, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može govoriti dok je niži sud ne proslijedi svim strankama u postupku. I koordinatorica Udruge Franak Katarina Lucić, u srijedu je rekla da je Udruga dobila informaciju kako je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, no da su sve informacije koje su dobili, neslužbene. ′U ovom trenutku sve informacije koje smo dobili su neslužbene. Mi smo dobili informaciju da je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali ne možemo to potvrditi jer nismo još dobili odluku Vrhovnog suda na uvid. U kontaktu smo s odvjetničkim timom. Čim budemo imali više informacija obratiti ćemo se članstvu i javnosti. Nažalost u ovom trenutku vam ne možemo reći ništa konkretno. Ono što možemo reći da smo pripremljeni na sve moguće varijante”, izjavila je večeras za Dnevnik Nove TV koordinatorica Udruge Franak. “Ukoliko presuda zaista bude takva kako se nagađa mi ćemo ići vrlo vjerojatno u ustavnu tužbu′, dodala je Lucić.

Odluka Vrhovnog suda je odaslana i bit će objavljena nakon što je zaprime stranke. Visoki trgovački sud prihvatio je u srpnju prošle godine dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF je preinačen i odbijen za sve tužene banke. Godinu ranije sudac zagrebačkog Trgovčkog suda Dobronić presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. Obrazlažući presudu Dobronić je tada ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

“S obzirom na to da je presuda Vrhovnog suda tek dostavljena pojedinim bankama, potrebno je određeno vrijeme da se presuda podrobno prouči. Na temelju dostupnih informacija, možemo reći da smo zadovoljni činjenicom kako je Vrhovni sud RH potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna i razumljiva ugovorna odredba. Također, zadovoljni smo potvrdom ukidanja prvostupanjske presude u dijelu kojim je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora, tako da se glavnica izrazi u kunama, u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita, a kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora. Kao što smo već ranije naglašavali, banke će, s obzirom na socijalni trenutak u kojemu se Hrvatska nalazi, poduzeti sve da s institucijama države pronađu konstruktivno i trajno rješenje za korisnike stambenih kredita u CHF. Držimo kako se rješenje treba temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i pravične podjele troška. Podsjećamo da su i Europska komisija, Svjetska banka i MMF istaknule da rješenje treba biti socijalno osjetljivo.” reakcija je HUB-a