Vrhovni sud do kraja tjedna odlučuje o Sanaderovom izlasku iz zatvora

Vrhovni sud ovoga bi tjedna trebao odlučiti o Uskokovoj žalbi na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj bivši premijer Ivo Sanader može izaći iz zatvora nakon što se upišu hipoteke na 12,4 milijuna kuna vrijedne stanove i kuće koje su, u trećem pokušaju, ponudili njegova supruga i prijatelji. Uskok je žalbu podnio prošlog ponedjeljka, a spis je na Vrhovnom sudu, kako se doznaje, dobio oznaku pritvorskog predmeta koji se treba riješiti u kraćem roku.

Žalbu na Sanaderovu jamčevinu u nekretninama Uskok je najavio najavio odmah nakon objave te odluke, ističući da je jedna ponuđena nekretnina nelegalna, dok za drugu spore procijenjenu vrijednost. Nakon što je odbilo dva ranija prijedloga za Sanaderovu jamčevinu izvanraspravno vijeće je 27. listopada prihvatilo da se bivši premijer može braniti sa slobode uz upis hiopoteke na nekretnine njegove supruge, bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, nekadašnjih HDZ-ovh saborskih zastupnika Jerka Rošina i Maria Zubovića te Jerka Duška Suića.

No, samo prihvaćanje jamčevine nije značilo da Sanader automatizmom izlazi iz Remetinca u kojem je, bez prestanka, od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Novo jamstvo u istom iznosu odredio je Vrhovni sud ukinuvši 1. listopada nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom. Prije Sanaderova mogućeg puštanja na slobodu odluku izvanraspravnog vijeća najprije treba potvrditi Vrhovni sud. Tek u tom slučaju u zemljišne se knjige mogu upisati hipoteke na ponuđene nekretnine, a Sanader treba biti pozvan na Županijski sud kako bi obećao da neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu. Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Ovoga tjedna Sanadera na zagrebačkom sudu očekuju dva pripremna ročišta – za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u, 10. studenoga, i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL, dan kasnije.

You may also like