Home Politika Vrhovni sud Venezuele osujetio je oporbeno svrgavanje Madura

Vrhovni sud Venezuele osujetio je oporbeno svrgavanje Madura

by Agencije

Vrhovni sud Venezuele u ponedjeljak je osujetio taktiku oporbe da svrgne socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura presudivši da izmjene ustava kako bi se skratio mandat predsjednika ne mogu vrijediti retroaktivno.

Nakon što je prošle godine pobijedila na parlamentarnim izborima zahvaljujući nezadovoljstvu javnosti zbog gospodarske krize, oporbena koalicija nastoji svrgnuti Madura pomoću pritiska javnosti, izmjenama ustava i referendumom. No državne institucije bliske vladi te taktike onemogućuju na svakom koraku; nacionalno izborno povjerenstvo odugovlači glede pokretanja postupka za provedbu referenduma a Vrhovni sud odbacuje mjere koje u parlamentu usvaja oporba.

U svojoj najnovijoj presudi sud je rekao da iako su izmjene šest godina dugog predsjedničkog mandata načelno moguće, ako se prihvate na referendumu, “one ne mogu vrijediti retroaktivno ili se odmah primijeniti”. Odluka suda, donesena i prije no što je parlament službeno predložio amandman, dodatno će pojačati optužbe da Maduro nadzire institucije države kao i ogorčenje oporbe zbog vladinih taktika odugovlačenja.

Maduro, 53-godišnji vozač autobusa i dugogodišnji ministar vanjsih poslova, tijesno je pobijedio na predsjedničkim izborima 2013. i na čelu države zamijenio svog mentora Huga Chaveza, no popularnost mu je pala uslijed recesije. Oporbeni čelnici pozvali su građane da u srijedu u prosvjednoj povorci od državnog izbornog povjerenstva zatraže da pokrene procedure koje bi dovele do sazivanja referenduma, za što je potrebno gotovo četiri milijuna potpisa.

Ustav Venezuele dopušta opoziv izabranih dužnosnika putem takvog glasovanja na polovici njihovog mandata. Ako Maduro izgubi na referendumu i napusti položaj ove godine, održali bi se novi predsjednički izbori koji otvaraju vrata oporbi za preuzimanje valsti u državi. No ako položaj napusti u posljednje dvije godine mandata njegovo će mjesto preuzeti sadašnji potpredsjednik Aristobulo Isturiz, uvjereni pristaša socijalističke stranke. “Referendum o opozivu mora biti ove godine. Ako nije ove godine onda nema smilsa”, rekao je, najavljujući prosvjed u srijedu, čelnik oporbe Henrique Caprilas koji je od Madura tijesno izgubio na izborima 2013. godine.

Related Posts