Vretenar: U prosincu natječaj za istraživanje klime

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) raspisat će u prosincu javni natječaj za 17 milijuna kuna vrijedan Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. godine, najavio je u utorak predsjednik Upravnog odbora HRZZ-a akademik Dario Vretenar na predstavljanju projekata te zaklade u Auli Rektorata zagrebačkoga Sveučilišta.

Akademik Vretenar podsjetio je da je spomenuti projekt Vlada odobrila početkom studenoga ove godine, te istaknuo kako je to prvi program koji je pripremilo neko drugo ministarstvo – konkretno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s mjerodavnim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), HRZZ-om i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Program je namijenjen visokim učilištima, javnim i privatnim znanstvenim institutima te drugim pravnim osobama koje obavljaju znanstvenu djelatnost. Kroz program financirat će se projekti vrijedni od 500 tisuća kuna do dva milijuna kuna koji mogu trajati do dvije godine. Kako je rekao, očekuje se da će se njegovom provedbom izraditi procjena učinaka posljedica klimatskih promjena na ljudsko zdravlje, poljoprivredu, šumarstvo, vodne resurse i bioraznolikost.

Zaklada je završila postupak vrjednovanja prijava kandidata za mentora pristiglih na natječaj “Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“, a odluka o konačnome broju financiranih doktoranada ovisit će o sredstvima koja će za HRZZ biti osigurana u državnome proračunu za 2016. godinu – u stavci Program doktoranada i poslijedoktoranada HRZZ, izvijestio je Vretenar. Na pitanje koje mu je u raspravi postavila profesorica s Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta Dinka Čorkalo Biruški kada će moći zaposliti doktorande koje su već trebali zaposliti, Vretenar je odgovorio kako je Zakladi ove godine za tu stavku isplaćeno samo 17 milijuna kuna od predviđenih 31 milijun.

Na taj je podatak reagirao i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju zagrebačkoga Sveučilišta Miloš Judaš rekavši kako je Vlada dužna dati Zakladi taj novac, te da takvo ponašanje ukazuje na to “da u ‘zemlji znanja’ znanost ne postoji”. S tim u vezi, akademik Vretenar podsjetio je kako je HRZZ na začelju europskih znanstvenik zaklada po financiranju, ali i upozorio kako HRZZ to sam ne može promijeniti.

Vretenar je rekao i kako je 1. prosinca ove godine raspisan natječaj Partnerstvo u istraživanjima za 2016. godinu koji iznosi pet milijuna kuna, a bit će otvoren do 29. veljače 2016. godine. Najveći ukupni iznos financiranja po projektu koje dodjeljuje HRZZ iznosi 300 tisuća kuna do pola milijuna kuna godišnje, a najveći ukupni iznos financiranja je milijun i pol kuna. Akademik Vretenar objasnio je kako taj natječaj ne pobuđuje baš veliko zanimanje jer partnerske ustanove trebaju osigurati najmanje 50 posto sredstava ukupne vrijednosti projekata. Program podržava partnerstvo u istraživanjima između javnih sveučilišta ili javnih znanstvenih instituta registriranih u Republici Hrvatskoj i izvanproračunskih (izvan Državnog proračuna RH) izvora financiranja iz zemlje i inozemstva – privatne tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, inozemne zaklade i agencije koje financiraju istraživanja te inozemne znanstvene organizacije. Projekt prijavljuju javna sveučilišta i znanstveni instituti registrirani u RH, a voditelj projekta mora biti istaknuti istraživač s međunarodno priznatim dostignućima u znanosti i/ili tehnologiji u području u kojem prijavljuje projekt.

Susret je okupio brojne članove znanstvene i akademske zajednice, a bio je i prigoda da se kroz tri različita projekta stekne uvid u projekte koje financira HRZZ. Tako je profesor na Filozofskome fakultetu Aleksandar Štulhofer predstavio projekt “Prospektivno biopsihosocijalno istraživanje utjecaja seksualno eksplicitnih materijala na socijalizaciju i zdravlje mladih”, projekt “Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina” profesor Božidar Šantek s Prehrambeno biotehnološkoga fakulteta, a projekt “Rimski grobni spomenici jugozapadne Panonije u svome materijalnom, društvenom i religijskom kontekstu” dr. Branka Migotti iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

You may also like

0 comments