Vrdoljak: Vladu treba konstituirati jer će MOL iskoristiti interegnum za štetne odluke

Ministar obrta i poduzetništa Gordan Maras (SDP) izjavio je u četvrtak, uoči sjednice tehničke Vlade, da će Hrvatski sabor biti konstituran idućeg tjedna, a da će premijerom ostati Zoran Milanović, te je poručio da Vladu i Hrvatsku mora voditi osoba koja ima izborni legitimitet, a ne netko za koga građani ne znaju tko je.

“Nisam za premijera koji je kao božićni poklon, dok ne otvoriš ne znaš tko je. Kandidat koji želi voditi Hrvatsku iduće četiri godine mora imati izborni legitimitet, a znamo tko je na izborima taj legitimitet dobio”, kazao je Maras novinarima pred Banskim dvorima. Stoga očekuje da će se Sabor konstituirati idući tjedan, a Hrvatska vrlo brzo dobiti Vladu “jer je to u interesu Hrvatske”.

Uvjeren je da će SDP-ov čelnik i dosadašnji premijer Zoran Milanović i dalje biti premijerom jer u ovom trenutku koalicija Hrvatska raste ima veću podršku izabranih saborskih zastupnika, te stoga što većina hrvatskih građana u svakodnevnim anketama između osoba koje su dobile izborni legitimitet najveću podršku daju upravo Milanoviću. “Vrlo sam skeptičan prema tome da premijer postane netko za koga u ovom trenutku opće ne znamo tko je. Prema nekim idejama, građani bi trebali dobiti premijera za kojeg nitko ne zna tko je. To se tako ne radi. Moraš izaći na izbore i dobiti legitimitet građana, a znamo koji su ljudi dobili legitimitet”, ponavlja Maras te na pitanje novinara kaže kako koalicija Hrvatska raste ima potporu 67 izabranih zastupnika.

Ministar uprave Arsen Bauk (SDP) ne vidi problem ako se Sabor konstituira i u vrijeme trajanja ustavne stanke, za što kao primjere navodi konstituiranje Sabora 2008. i 2012. godine. No, dodaje, “nikad ne znate što će netko između redaka Ustava, Poslovnika i zakona pronaći kao razlog da to protumači u korist svojih trenutačnih političkih stavova”.

Na pitaje je li se Milanović spreman odreći premijerske pozicije radi formiranja Vlade s Mostom, Bauk podsjeća na stav SDP-a da premijer treba biti Milanović. “To je pitanje pregovora i razgovora, a naš stav je poznat i nisam siguran da će se dogoditi takve okolnosti da se on treba promijeniti”, kazao je. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) ponovio je stajalište svoje stranke da ne žele ići u veliku koaliciju u kojoj bi bio i HDZ, jer smatraju da bi takva koalicija bila neefikasna. “Sigurno nećemo pod svaku cijenu ulaziti u vlast, nama fotelje ne trebaju”, dodao je.

Vrdoljak je pritom upozorio na problem rafinerija u Sisku i Rijeci, odnosno na mogućnost odgode ulaganja u riječku rafineriju, kazavši kako mađarski MOL “koristi sadašnju situaciju dok mi nemamo Vladu i želi donijeti odluke koje štete nacionalnim interesima Hrvatske”. Ponovio je da Hrvatska mora imati rafinerijske kapacitete. “Investicija u Rijeci nikad neće biti u pitanju, a s kolegama iz Mađarske mora biti usuglašen dogovor o sudbini rafinerije u Sisku”, rekao je.

Možda je to pitanje, ističe Vrdoljak, na kojem se može postići konsenzus u Hrvatskoj. “Što je stav Mosta i HDZ-a o investiciji u Rijeci i sudbini Siska”, upitao je Vrdoljak navevši da je prilikom pregovora to pitanje postavio Mostu no odgovor, kaže, nije dobio. Ponavlja kako je po pitanju tih dviju rafinerija Vladino stajalište jasno i poručuje da Mađari ne mogu Hrvatsku “pretvoriti u koloniju”.

You may also like