Vrdoljak: Otkup INA-e je Vladin balon

Nakon što je hrvatski odvjetnički tim s kolegama iz Švicarske početkom veljače švicarskom Saveznom sudu podnio zahtjev za osporavanje odluke Arbitražnog suda u Ženevi, danas je stigla jedna odluka s tog Suda. Za N1 ju je komentirao predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

BIli ste duboko uključeni u cijelu priču, danas je došla odluka, čini se da je riječ o susprendiranju plaćanja troškova presude, ali je li to putokaz kako će ići stvari? Nadam se da ne, kao građanin Hrvatske, ali se iz toga može iščitati u kojem bi smjeru mogle ići odluke.

Je li ovaj dio puta trebalo preskočiti, ići u dogovor s MOL-om? Tajni dogovor s MOL-om nas je i doveo u ovu situaciju i zato se Plenković danas i nalazi u ovoj situaciji, a je li se moglo preskočiti … da je bilo odlučnosti i jasnoće, da se nije kupovalo vrijeme na švicarskom sudu …

Je li na odluku utjecala i odluka Ustavnog suda? U ogromnoj mjeri je utjecala odluka Ustavnog suda. Kad smo pokrenuli arbitražu, imali smo presudu Sanaderu koju je Sud kasnije ukinuo. Mislim da je ukidanje te presude bilo jedan od presudnih argumenata Arbitražnom vijeću.

Što možemo očekivati od postupka u Washingtona? Vrlo često pravo i pravda nisu zajedno. Dat ću sve od sebe kako bi Hrvatska imala veću šansu, ali vrijeme će pokazati hoće li pravo biti blizu pravde u Washingtonu.

Postoji li način da se s MOL-om dogovorimo mimo sudskih postupaka? Moguće je, posebno danas kada imamo Mostovu i HDZ-ovu Vladu. Imaju potporu opozicije što doprinosi dogovoru. Samo trebaju jasnu konzistentnu poruku Vlade te jasnoću i odlučnost Plenkovića.

Događa li se išta oko otkupa Ine? Bio je to jedan od Vladinih balona, a imamo manjak znanja. Nadam se da ipak neće otići u vjetar da ne dobijemo dojam da se cijeli mandat Vlade događa da priča priču poklapa, donosi N1.

You may also like