Vrdoljak otklonio povezanost s opstrukcijom procesa u Muenchenu

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u četvrtak da se HNS nikada nije bavio obavještajnom zajednicom te da nema informacija je li bivša Milanovićeva vlada, u kojoj je bila i njegova stranka, opstruirala istragu vezanu za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 80-ih godina prošlog stoljeća.

Upitan za špekulacije da je Milanovićeva vlada opstruirala slanje obavještajnih podataka Njemačkoj, vezanih uz to ubojstvo, Vrdoljak je rekao kako u HNS o tome nemaju potpunu informaciju jer se nikada nisu bavili obavještajnom zajednicom.

“Fokus moje politike nije SOA i obavještajna zajednica. Mi se bavimo životom ljudi. Stvarno nemam punu informaciju da bih to mogao komentirati”, rekao je Vrdoljak na pitanje trebali ispitati ulogu Milanovićeve vlade u opstrukciji istrage Đurekovićeva ubojstva, odgovornost za nepotpune državne arhive i dokumente koji se kriju po privatnim kućama.

O tome što je radila obavještajna zajednica, treba pitati one koji se njome bave, poručio je Vrdoljak.

U Njemačkoj su jučer za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu nepravomoćno osuđeni bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač. Milanovićeva je vlada dva dana prije ulaska u EU izmijenila Zakon o europskom uhidbenom nalogu, što je tada onemogućilo izručenje Njemačkoj bivših čelnika Udbe.

Vrdoljak nije htio odgovoriti jesu li te zakonske izmjene, poznate kao slučaj “lex Perković”, bile pogrešna odluka Milanovićeve vlade, istaknuvši kako bi on osobno bio najsretniji da je hrvatsko sudstvo sudilo Perkoviću i Mustaču.

“Ne vidim problem da mu se (Josipu Perkoviću) sudilo i u Hrvatskoj i da se došlo do istih dokaza i iste presude. To bi čak bilo bolje da je Hrvatska sama sebi rekla da jedan dio povijesti nije bio lijep. Tako funkcioniraju prave države. Ne trebaju im strani autoriteti. Svoju istinu neka nađemo kod kuće i presudimo svima koji su krivi za bilo kakva nedjela”, istaknuo je predsjednik HNS-a. “Hrvatskoj treba vjerodostojna i stabilna vlada koja donosi rezultat. Mislim da će rezultat izbora biti najbolja anketa. Iskreno se nadam da ćemo pobijediti i nastaviti no što smo započeli u prošlom mandatu”, rekao je upitan za pad popularnosti SDP-a. Poručio je i kako se nada da se neće ponoviti “ono što se dogodilo zadnjih godinu dana”.

Upitan za najave da će se strankama smanjiti proračunske naknade za izbornu promidžbu, na koju je prošle godine utrošeno 28 milijuna kuna, ocijenio je kako bi bilo bolje da se Vlada pozabavi problemima građana, poput zapošljavanja, javnih radova i pomoći umirovljenicima.

HNS će ove godine u kampanji imati manje troškove, “daleko manje nego zadnji put”, rekao je i odbacio špekulacije da je SDP nezadovoljan rastrošnošću svog koalicijskog partnera. HNS je, kaže, “prvi počeo transparentno prikazivati svoje financije, podizati kredit u komercijalnim bankama 2000. i uvijek smo dobili bezuvjetno mišljenje državne revizije”.

Vrdoljak je dao izjavu novinarima na Mirogoju nakon što je HNS-ovo izaslanstvo položilo vijenac i zapalilo svijeće na posljednjem počivalištu Savke Dabčević-Kučar, osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a u povodu sedme obljetnice njezine smrti. “Jedna od temeljnih Savkinih poruka je bila da političari trebaju biti vizionari. Nikada nije bila populist. Bila je uzor i imamo obavezu da se i danas toga držimo”, rekao je Vrdoljak.

You may also like