Vrdoljak: Nacionalizaciju INA-e i prodaju HEP-a voditi profesionalno

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji podržava namjeru Vlade da otkupi udio mađarskog MOL-a u Ini te da inicijalnom javnom ponudom proda 25% HEP-a, prozvao je HDZ i Most zbog čestih promjena stajališta te poručio kako se iskreno nada da će taj proces biti vođen stručno i profesionalno, a ne onako kako je to HDZ nekada znao raditi.

Dolazi maca na vratanca. Prije dvije godine mi smo predlagali i otkup MOL-a i IPO HEP-a, no tada su i HDZ i Most bili jako protiv toga. Ljudi u HDZ-u i Mostu mijenjaju svoje stavove i to dosta često, mi kod svojih ostajemo. Smatramo da je riječ o dobroj stvari, no cijeli bi proces trebao biti vođen stručno i profesionalno, a ne onako kako je to HDZ nekada znao raditi, rekao je Vrdoljak.

HEP-u će, uvjeren je Vrdoljak, biti korisno izići na burzu, ali ni slučajno se ne smije dogoditi da sav novac iz IPO HEP-a ode za otkup dionica Ine. HEP ima zadatak i obvezu biti regionalni elektroenergetski lider sljedećih 20 godina i trebaju mu sredstva za razvoj, rekao je čelnik HNS-a.

Saborski zastupnik Mosta, koji je dio vladajuće koalicije, Miro Bulj na svom je profilu na Facebooku, međutim, objavio kako bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana iskazane na referendumu bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić sinoć je, otklanjajući nagađanja kako postoje nesuglasice na relaciji Most-HDZ oko HEP-a, poručila da se odluke u Vladi komuniciraju i dogovaraju s koalicijskim partnerima.

Glavni urednik tjednika Nacional Berislav Jelinić izjavio je u HRT-ovoj emisiji “Hrvatska uživo” da je protiv Hrvatske u korist mađarskog MOL-a glasovao i Jakša Barbić.

To je informacija koju smo dobili od dva izvora koja su vrlo dobro upućena u tijek arbitraže, a koja je inače sama po sebi potpuno zatvorena, kazao je Jelinić. Gospodin Barbić, vrsni pravni stručnjak i akademik, tvorac hrvatske pretvorbe i privatizacije, rekao im je da mu ugovor ne dopušta da javno komentira slučaj.

U svjetlu svih ovih u najmanju ruku čudnih zbivanja između hrvatske Vlade i MOL-a otvorila su se mnoga pitanja na koja javnost očekivano traži odgovore, smatra Jelinić. Neki dijelovi te arbitraže su sramotni za ljude koji su svjedočili, prije svega Sanader i Petrović, koji je ‘zaslužan’ za odlazak Karamarka s vlasti, rekao je Jelinić. Svi su svjedočili na pridjelog MOL-a i otvara se pitanje tko je sve od hrvatske strane predlagan, tko je sve i zašto odbio svjedočiti i zašto je Barbić glasovao protiv Hrvatske, dodao je.

Karamarko je svoju ‘brigu’ za ishod te arbitraže iskazivao ponajmanje vođen hrvatskim interesima, podsjetio je. Sanaderovo svjedočenje Nacional je nazvao gotovo veleizdajničkim, a još nismo doznali što je s pet milijuna eura mita, iako je sudac Turudić u presudi jasno iznio trag novca koji pokazuje da Robert Ježić nije nevjerodostojan svjedok, a još uvijek istražujemo tko su bili potencijalni svjedoci, kaže Jelinić.

Posljedica je to bahatog korporativnog ponašanja koje je MOL provodio uz pomoć kukolja hrvatskog žita, temeljito kontaminiranog optužnicama, dodao je. Indikativno je da Ustavni sud nije reagirao na napise o indicijama da je suđenje Sanaderu vraćeno na početak na temelju pet milijuna eura pripremljenih za pojedine suce Ustavnog suda, zaključio je Jelinić.

You may also like