Home Energetika Vrdoljak: Mi znamo voditi energetsku politiku

Vrdoljak: Mi znamo voditi energetsku politiku

by Energypress.net

Mi smo ‘eutanazirali’ daljnju konekciju vjetra, a digli smo tarifu za biomasu i bioplin jer znamo voditi energetsku politiku i u tim trenutcima smo podignuli nakanadu koju građani nisu osjetili jer nešto moraš znati i naučiti kada preuzimaš odgovornost, kazao je Vrdoljak.

Predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS) Ivan Vrdoljak ustvrdio je kako njegova stranka i on osobno znaju voditi energetsku politiku za razliku od onih koji se, poput tehničkoga ministra gospodarstva Tomislava Panenića (Most) ne snalaze, pa traži odgovornost drugih.

Vrdoljak je, nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HNS-a odgovorio i na više novinarskih pitanja, među kojima je bilo i ono vezano za optužbe ministra Panenića o jednoj od posljednjih odluka Milanovićeve vlade, u kojoj je Vrdoljak bio ministar gospodarstva. Novinare je zanimalo i boji li se Vrdoljak istrage Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te hoće li on tužiti Panenića zbog toga.

S tim u vezi Vrdoljak je ustvrdio kako mu je čelnik Mosta Božo Petrov “u petak prije parlamentarnih izbora izravno prijetio s državnim službama”. Dodao je da ga Panenićevi ispadi, koji očito neće ostati na mjestu ministra gospodarstva, sigurno ne zabrinjavaju. “Uspio sam spasiti sedam milijarda kuna hrvatskim građanima i uspio sam, kada smo dizali naknadu 2013. godine s pola lipe na 3,5 lipa (za financiranje obnovljivih izvora energije) to kompenzirati sa smanjenjem cijene električne energije”, izjavio je Vrdoljak.

Na izravno novinarsko pitanje je li, kako to tvrdi Panenić, pogodavao nekim tvrtkama, Vrdoljak je rekao kako “pogodovati mogu jedino oni koji su donijeli strategiju i sveli energiju iz vjetroelektrana na 1.200 MW, a onaj koji je to smanjio na 744 MW u želji da dođe na 400 MW ne može nikome pogodovati, nego je možda spriječio onih dodatnih 500 MW, odnosno da sedam milijarda kuna ne ‘uđe’ u mrežu Republike Hrvatske; a to je bilo u mome mandatu ministra gospodarstva i kada sam prozvan da ‘eutanaziram’ obnovljive izvore energije”. “Ne, mi smo ‘eutanazirali’ daljnju konekciju vjetra, a digli smo tarifu za biomasu i bioplin jer znamo voditi energetsku politiku i u tim trenutcima smo podignuli nakanadu koju građani nisu osjetili jer nešto moraš znati i naučiti kada preuzimaš odgovornost”, kazao je.

Predsjednik HNS-a ustvrdio je da se “Panenić u tome ne snalazi pa traži odgovornost nekih drugih”. Dodao je kako je “sam otišao u Uskok”, upitavši “zar to rade ljudi koji misle da se nečega trebaju bojati”. “Ja sam otišao u Uskok iako me nisu zvali jer nemam što skrivati”, izjavio je Vrdoljak.

Related Posts