Vrdoljak: Branit ćemo sekularnost do samog kraja

Potpredsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je u subotu u Osijeku da premijeru Tihomiru Oreškoviću i Vladi želi puno uspjeha, a da će HNS biti konstruktivna oporba i oslonac građanskoj i sekularnoj Hrvatskoj, poručivši kako će sekularnost “braniti do kraja”.

Otvoreno agitiranje visokih crkvenih dužnosnika u vrijeme pregovora o konstruiranju Vlade nije dovoljno osuđeno, rekao je na Vrdoljak konferenciji za novinare održanoj u sklopu obilaska županijskih organizacija stranke. “To mora biti osuđeno. Ova država je bazirana na svom Ustavu. Više od 13.000 ljudi dalo je svoje živote. Ne zato da bi netko iz Vatikana ili Kaptola upravljao ovom zemljom, nego iz Hrvatskog sabora, predsjednik odnosno predsjednica i premijer, a ne biskup. Mi ćemo sekularnost braniti do kraja“, kazao je Vrdoljak.

Na traženje da se osvrne na svoj mandat ministra gospodarstva, Vrdoljak je istaknuo kako sam sebe neće ocjenjivati, ali da sa sigurnošću može reći kako su napravili jako puno.  „Sjetite se samo što smo preuzeli. Pred stečajem Petrokemija, Borovo, Đuro Đaković, Tvornica ulja u Čepinu, Bizovačke toplice, brodogradnja. To je sve bilo u gubicima i pred stečajem. Nama je bio zadatak spasiti na desetke tisuća radnih mjesta. Uspjeli smo najvećim dijelom”, kazao je i posebno istaknuo kako prije pet godine nitko nije u Hrvatskoj pričao o energetici, a danas se o Hrvatskoj govori kao strateški najvažnijoj u jugoistočnoj Europi. “To nam je bio cilj. Napravili smo veliki iskorak,” rekao je Vrdoljak.

Ne sumnja da će ipak biti provedeni projekti bušotina u Jadranu i izgradnji termoelektrana, iako je stavkjen moratorij na to. „Ne znam kakva će to biti slika ako želiš poboljšati investicijsku klimu u Hrvatskoj, što premijer želi, a onda šalje poruke stani sa svim… Uvjeren sam da se sada samo traži izlazna strategija da nastave sa svim tim projektima“, ocijenio je Vrdoljak.  Posebno se osvrnuo na projekt izgradnje nove Termoelektrane u Osijeku poručivši kako će u Saboru „izginuti za taj projekt“. To je, kazao je, pripremljen projekt od 300 i nešto milijuna eura koji se mora dogoditi jer moramo zamijeniti postojeći blok. “Neću dozvoliti da to netko sada zaustavi, makar morao raditi demonstracije”, poručio je.

Govoreći o novoj Vladi, ustvrdio je kako su Zlatko Hasanbegović, ministar kulture i Mijo Crnoja, ministar hrvatskih branitelja, namjerno stavljeni u prvi plan. „To je bio interes Bože Petrova, zvanog Reforma, da se pričom o njima dvojici skrene pažnja i da se više ne priča o reformama, nego o ustašama i partizanima. Ono što ja čekam su reforme! Koliko će županija biti za godinu dana, koliko će općina biti za godinu dana, koliki će biti deficit, kolika će biti industrija, izvoz,” kazao je Vrdoljak.

Svom nasljedniku na mjestu ministra gospodarstva, Tomislavu Paneniću, zaželio je puno uspjeha, dodajući kako primopredaja vlasti neće biti samo ceremonijalna, već da su se njih dvojica dogovorili sjesti i porazgovarati o svim temama koje su otvorene.  O premijeru Tihomiru Oreškoviću, kazao je, ima jako dobro mišljenje, jer je napravio velike stvari za Hrvatsku kada je bio u Plivi. „Želim mu puno uspjeha. Neće biti problem u Oreškoviću. Bit će problem u političkoj podršci i politikantstvu kojem je, prije svega, sklon Most u ovoj koaliciji“, zaključio je Vrdoljak.

You may also like

0 comments