Vrdoljak: Aferom ATO inžinjering odvrće se pažnja od MOL-a i Karamarka

Kako bi se što bolje organizirali i pripremili za slijedeće lokalne izbore vodstvo HNS-a ovih dana počelo je obilazak lokalnih stanačkih organizacija, a u utorak predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak održao je konferenciju za novinare u organizaciji HNS-a Zagrebačke županije.

Nakon izbornog stranačkog sabora odmah smo krenuli u aktivnosti na terenu kako bi se što bolje pripremili za lokalne izbore iduće godine, na kojima nam je cilj, ostvariti bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima, izjavio je Vrdoljak. Osvrčući se na riječi predsjednika organizacije HNS-a Zagrebačke županije Dubravka Ponoša, koji je kao uspješan primjer istaknuo HNS-ova gradonačelnika Svetog Ivana Zeline, Vrdoljak je kazao kako im je cilj te dobre rezultate preslikati i na ostale sredine u kojima stranka može ostvariti izborni uspjeh. HNS je u posljednjih 25 godina pokazao da je stranka rezultata, razuma i ozbiljne politike, a ne eksperimenata, ustvrdio je. Da bi to dokazali i na sljedećim lokalnim ili mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima, dodao je Vrdoljak, HNS mora raditi i učiti sa svojim organizacijama.

Odgovarajući na novinarska pitanja ponovio je da će svih devet zastupnika saborskog kluba HNS-a glasovati za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kada ta točka bude na dnevnom redu u Hrvatskom saboru. Također je rekao da pritisaka na HNS-ove zastupnike nema, ustvrdivši da bi to bilo kazneno djelo. Ocijenio je da stanje u Hrvatskoj nije dobro, da se gubi autoritet predsjednika i potpredsjednika Vlade, što rezultira nestabilnošću. A upravo je stabilna Vlada Hrvatskoj danas najpotrebnija rekao je Vrdoljak. Dodao je da se ne bi upuštao u spekulacije o rezultatu glasovanja za Karamarkov opoziv jer je to pitanje vladajuće koalicije.

Osvrnuvši se na stanje u zemlji rekao je da je Hrvatska danas paralizirana država. “Proživljavamo krizu institucija, gubi se autoritet predsjednika i potpredsjednika Vlade, ne zna se tko treba preuzeti koju odgovornost, a Hrvatskoj je potrebna jaka, čvrsta i stabilna Vlada, koju danas nemamo. Iz te situacije paralizirane vlasti i zemlje koja je u blokadi mogu nas izvući prijevremeni izbori, ali to ovisi o odluci vladajućih”, rekao je.

Govoreći o rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine, čestitao je poduzetnicima, građanima i zaposlenicima, koji su, kako je rekao, iznijeli taj rezultat i pokazali da se puno brže mogu prilagoditi pozitivnim trendovima nego politika. “Ovakav rezultat i ovakvo ponašanje poduzetničkog sektora i građana lekcija je i poruka političkim elitama – počnite raditi jer u protivnom nećemo moći dugo držati BDP na ovim razinama”, rekao je Vrdoljak te ocijenio kako će se pravi rezultat nefunkcioniranja ove Vlade odraziti na zadnjem kvartalu 2016. i prvom kvartalu 2017.

Također je ponovio da je HNS za nastavak kurikularne reforme i podršku stručnoj radnoj skupini, bez čega, rekao je neće biti ni razvitka. O slučaju da je kao ministar u Vladi u poslovima s HEP-om pogodovao osječkoj tvrtki “ATO inženjering” u kojoj je do 2009. bio direktor, a suvlasništvo još uvijek ima njegova bivša supruga, zbog čega su ga nedavno javno prozvali iz HDZ-a, Vrdoljak je odgovorio da je to ‘kvazi afera’ s kojom se pokušava odvratiti ona u kojoj se našao Karamarko vezano za poslove njegove supruge s konzultantom MOL-a. Iz te sam tvrtke izašao 2009., i nisam nikome pogodovao, ustvrdio je.

Na novinarsko pitanje da li su ga nadležne institucije kontaktirale o tom slučaju dok je bio ministar odgovorio je da jesu nekoliko puta. O navodima bivšeg člana HNS-a Mladena Hubera koji je nedavno na HRT-u izjavio da je zbog njegovih pritisaka i zato što je u Vladu prihvatio osobu protiv koje su oni podigli kaznenu prijavu, 2014. iz HNS-a u Vukovarsko-srijemske županije istupilo više od 100 članova, Vrdoljak je odgovorio da se toga ne sjeća. U stranku se uključilo tisuće ljudi, sigurno su neki i otišli, rekao je.

You may also like