Vraćen vlak u Hrvatsku

Osijek je u četvrtak u podne stigao iz Mađarske putnički vlak Hrvatskih željeznica koji su mađarske vlasti zadržale u gradu Magyarbolyu 18. rujna s obrazloženjem da su, s izbjeglicama koje je prevozio, na teritorij Mađarske u njemu ušli i naoružani hrvatski policajci.

Vlak je iz Magyarbolyja krenuo u četvrtak oko 10,30 sati i nakon zadržavanja u Belom Manastiru, nešto poslije 12 sati stigao na osječki željeznički kolodvor. U Osijeku se vlak kratko zadržao te, po informacijama iz HŽ-a, nastavio prema Vinkovcima.

Po dolasku u Osijek strojovođa Zdenko Žebić kratko je izjavio kako nije bilo problema tijekom puta. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je, tijekom posjeta Mađarskoj, izvijestila kako je s mađarskim vlastima dogovorila povrat zadržanog vlaka, no iz Ravnateljstva policije su u srijedu navečer priopćili kako je povrat vlaka dogovoren još 1. listopada na sastanku čelnika hrvatskog i mađarskog ravnateljstva policije.

Novinarima koji prate njezin posjet Mađarskoj, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom predsjednica Grabar-Kitarović je rekla: “Mogu vam reći da je nakon današnjih konstruktivnih razgovora mađarska strana odlučila vratiti vlak Hrvatskih željeznica u Hrvatsku. To je dokaz da se problemi rješavaju u okviru konstruktivnog dijaloga, a ne sukobima i prebacivanjem odgovornosti”.

U priopćenju Ravnateljstva policije se međutim navodi da su glavni ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić i direktora mađarske policije Karoly Pappo na sastanku 1. listopada u Letenyu dogovrili povrat vlaka za 8. listopada u 10 sati te kako je u srijedu navečer potvrđeno da će realizacija toga biti danas.

You may also like