Vraćanje graničnih kontrola stajalo bi 110 milijardi eura

Trajni povratak graničnih kontrola u Europi koštao bi zemlje u schengenskoj zoni oko 110 milijardi eura tijekom idućih deset godina, priopćio je u srijedu službeni think-thank francuske vlade.

Schengenski sporazum je glavni dio europske integracije. Međutim, nekoliko vlada već je privremeno ponovno uvelo kontrolu granica pod pritiskom birača zabrinutih zbog nezabilježenog priljeva migranata iz Afrike i s Bliskog istoka u Europu.

U studiji koju je objavio France Strategie, think-thank izravno povezan s uredom premijera, navodi se da bi pad prekograničnog turizma i trgovine, zbog trajnog okončanja sporazuma o slobodnom kretanju, koštao Europu 0,8 posto gospodarske proizvodnje tijekom deset godina.

Samo za Francusku to bi značilo gubitak milijardu do dvije eura kratkoročno i 10 milijardi eura tijekom deset godina, što je jednako 0,5 posto BDP-a, rekli su autori studije. “Dugoročno bi trajne granične kontrole bile jednake porezu od 3 posto na trgovinu između zemalja u schengenskoj zoni, što bi dovelo do strukturnog pada trgovine od 10 do 20 posto”, napisali su.

Od 26 zemalja u schengenskoj zoni, šest članica, među kojima Njemačka, uvelo je privremene granične kontrole dok stotine tisuća migranata pokušava doći u najimućnije države članice Europske unije.

You may also like

0 comments