Vojvodina bi državnost po uzoru na Kataloniju

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub, koji se zalažu za posebnu Republiku Vojvodinu, najavili su da će 5. ožujka organizirati prosvjedni skup i “Šetnju za Vojvodinu”, kako bi obilježili 27. godina od tzv. jogurt revolucije, kada je poslije narodnih prosvjeda smanjena autonomna vlast u sjevernoj srpskoj pokrajini.

”Mi, građanke i građani Vojvodine, okupljeni oko ideje uspostavljanja političko – ekonomskog subjektiviteta Vojvodine, ne mirimo se s postojećim ustavno – pravnim položajem Vojvodine i smatramo da je on u suprotnosti za životnim težnjama većine građana Vojvodine”, stoji u pozivu za ‘protestnu šetnju’.

Navode kako su zalažu za ‘donošenje novog Ustava države Srbije; pravo Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast; pravo raspolaganja vlastitom imovinom, prihodima, prirodnim i radom stvorenim resursima; jake i nezavisne vojvođanske institucije; vojvođanski Ustav; statusni položaj Vojvodine kao Republike u federaliziranoj državi Srbiji’, pišu vesti-online.com.

Pozvali su, kako su istaknuli, “slobodarsku, antifašističku, građansku Vojvodinu” da im se pridruži i da prosvjednim skupom na Trgu slobode u Novom Sadu, a nakon toga i “Šetnjom za Vojvodinu” do zgrade Vlade Vojvodine, skrenu pažnju domaće i međunarodne javnosti na “neodrživu političko – ekonomsku situaciju u Vojvodini”.

You may also like