Vojska SAD-a razvila je jeftiniju proizvodnju fotoćelija

Vojna istraživanja do sada su omogućila niz tehnoloških napredaka od kojih je i javnost imala koristi, a nedavno predstavljen napredak u polju fotonapona koji je rezultat rada američke vojske mogao bi u potpunosti promijeniti pravila igre u segmentu čiste energije. Radi se o fotonaponskoj ćeliji koja je znatno manja i tanja od trenutno postojećih.

Iako je već moguće otisnuti fotonaponske ćelije koje su tanke poput papira, novi izum američke vojske omogućava proizvodnju fotonaponskih ćelija koje su i do tisuću puta tanje od papira. Nove fotonaponske ćelije napravljene su od iznimno tankih slojeva srebrnih i zlatnih poluvodiča koji zajedno imaju debljinu od nekoliko stotina nanometara, navodi doktor Michael Scalora, jedan od koautora ove tehnologije. Osim što su 1000 puta tanje od papira, nove fotonaponske ćelije jeftinije su za proizvodnju te znatno izdržljivije od trenutno postojećih tehnologija. “Jeftine, kompaktne, fleksibilne i učinkovite fotonaponske ćelije primjenjivati će se u nizu projekata Ministarstva obrane, a posebice za proizvodnju električne energije u udaljenim i nepristupačnim područjima”, napominje Scalora.

Iako je vojska prisvojila patentna prava za koncept, jasno je kako će ova vrsta napretka uskoro imati znatno šire područje primjene i izvan vojnih krugova. Nadamo se samo da će vojska biti voljna podijeliti svoja saznanja sa ostatkom svijeta što prije.

You may also like