Vojni proračun protiv Sjevernog i Turskog toka

Defence News
Predstojeći vojni proračun Sjedinjenih Američkih Država bit će sredstvo za zaustavljanje Sjevernog toka 2, projekta ruskog predsjednika Vladimira Putina od 11 milijardi američkih dolara za isporuku prirodnog plina u Europu novim plinovodom od Rusije do Njemačke.

Ovo je na marginama Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom Halifaxu kazao predsjedavajući Odbora za vanjske poslove američkog Senata James Risch, prenosi Tanjug, pozivajući se na Defence News. Plan za transport prirodnog gasa kroz plinovod dug 1.200 kilometara kroz Baltičko more od Rusije do Europe našao se na udaru administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i nekoliko europskih država, koje tvrde kako će to povećati evropsku zavisnost od Rusije.

U slučaju da sankcije budu uključene u američki vojni budžet, kompanije koje se bave izgradnjom Sjevernog toka 2 bit će “zatvorene”, zbog čega će Rusija, navodno, morati tražiti nove izvođače, tvrdi Risch. Prema njegovim riječima, sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji cjevovoda bile su uključene u projekat zakona “O nacionalnoj odbrani za 2020. godinu”.

Izrazio je mišljenje kako će sankcije “uvjeriti” građevinske firme da prekinu rad na projektu, budući će ih američka ograničenja “skupo koštati”. Naglasio je kako Zastupnički dom i Senat Kongresa SAD-a još nisu postigli konačni sporazum o zakonu u cjelini. Tekst odredbe o sankcijama nije objavljen, ali Risch je rekao kako je sličan “Zaštiti europskog zakona o energetskoj sigurnosti”, koji je sponzorirao senator Ted Cruz iz Teksasa, a koji je Komitet Odbora Senata za vanjske poslove izglasao u julu.

Tim prijedlogom zakona sankcionirat će se kompanije koje upravljaju plovnim objektima koji polažu cijevi za Sjeverni tok 2 i Turski tok, piše Defence News.

You may also like

0 comments