Vojni prevrat u Mianmaru, stižu osude EU i UN-a

Osuda
Ujedinjeni narodi predvodili su u ponedjeljak osudu mjanmarske vojske koja je u toj zemlji preuzela vlast, pozivajući na poštivanje izbornih rezultata i oslobađanje uhićenih izabranih vođa među kojima je i dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je da razvoj događaja predstavlja “ozbiljni udarac demokratskim reformama” i pozvao na suzdržavanje od nasilja i poštivanje ljudskih prava, kazao je glasnogovornik UN-a.

Novi američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je “burmanske vojne vođe da oslobode dužnosnike vlasti i civilnog društva i poštuju volju naroda Burme izraženu na izborima 8. studenoga”. “SAD se protivi svakom pokušaju da se promijene rezultati nedavnih izbora ili oteža demokratska tranzicija Mjanmara i poduzet će mjere protiv odgovornih ako se ti koraci ne ponište”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne pozvala je mjanmarsku vojsku da “poštuje vladavinu prava, riješi sporove zakonitim putem i odmah oslobodi sve vođe civilnog društva i ostale” koje je zatvorila.

Singapursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane da pokažu sudržanost i rade na pozitivnom i mirnom rješenju. “S dubokom zabrinutošću primamo na znanje razvoj događaja u Mjanmaru. Indija je uvijek podupirala proces demokratske tranzicije u Mjanmaru. Vjerujemo da se moraju poštivati vladavina prava i demokratski procesi”, navelo je u priopćenju indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Vojska je uhitila u ponedjeljak novoizabrane mjanmarske čelnike nakon što su porasle napetosti u zemlji. Na izborima 8. studenoga Nacionalna demokratska liga pod vodstvom Suu Kyi ostvarila je uvjerljivu pobjedu, a vojska uzvratila optužbama za izbornu prijevaru.

Nacionalna liga za demokraciju vrlo popularne Aung San Suu Kyi, koja je već bila na vlasti, dobila je 83 posto od 476 mjesta u parlamentu, ali vojska tvrdi da je otkrila 10 milijuna slučajeva prijevare i zatražila je od izbornog povjerenstva da objavi izborne liste zbog provjere.

Vojska je u ponedjeljak predala vlast vojnom zapovijedniku Minu Aungu Hlaingu i na godinu dana uvela izvanredno stanje, prema priopćenju koje je objavila vojna televizija.

You may also like

0 comments