Vodstvo SPD-a opdbacilo glasine o ostavci

Vodstvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) oštro je odbacilo navode o ostavci predsjednika stranke Sigmara Gabriela ali je istodobno na svom sastanku u ponedjeljak ustvrdilo kako se stranka nalazi u krizi.

“Mi SPD-u moramo vratiti socijalnu kompetenciju. Naša stranka ponekad djeluje emocionalno umorna”, rekao je predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel na konferenciji stranke posvećenoj temeljnim vrijednostima socijaldemokracije. On je ukazao na to da svega 32 posto građana Njemačke pripisuje SPD-u socijalne kompetencije.

On je istodobno priznao i neke greške iz vremena socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera, koji je bio na čelu njemačke vlade od 1998. do 2005., koja je provela mnoge reforme tržišta rada koje su sadržale i rezove u socijalnom sustavu. “Greška bi bila ne priznati da smo činili greške”, rekao je Gabriel i pritom istaknuo neke promjene poreznog sustava tijekom Schroederove vladavine, koje su išle na teret zaposlenih, a u korist kapitala.

Vrh stranke je još jednom odlučno odbacio glasine koje su se pojavile tijekom vikenda, a po kojima se Gabriel nalazi pred ostavkom. “U ovoj zemlji čovjek više ne smije biti ni par dana bolestan, a da ga ne otpišu”, komentirao je Gabriel glasine o svojoj ostavci.

No, prema ocjenama analitičara SPD se trenutno nalazi u najtežoj poslijeratnoj krizi. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja koje je proveo javni servis ARD, SPD bi trenutno biralo svega 20 posto birača. Na nedavnim lokalnim izborima u saveznoj pokrajini Tirinškoj (Thueringen) desno-populistička Alternativa za Njemačku je s 24 posto prestigla SPD, koji je osvojio svega 10 posto glasova.

You may also like