Vodikom i nuklearkama žele konkurirati Njemačkoj

Više radnih mjesta
Francuska stvara vlastitu verziju svoje zelene energetike, koristeći postojeće nuklearne potencijale. Namjera je koristiti električnu energiju iz nuklearki za proizvodnju vodika, goriva koje je emisijski neutralno i u ovom slučaju bilo bi proizvedeno iz obnovljivog izvora.

Francuskoj je vodik zanimljiv kao gorivo u teškom transportu i u proizvodnji čelika, objavio je ministar financija i gospodarstva Bruno Le Maire, naglasivši da zemlja želi investirati sedam milijardi eura do 2030. u zeleni vodik koji je u potpunosti proizveden u Francuskoj.

Plan je izgraditi elektrolizator snage 6,5 GW. Francuska bi po angažmanu u vodikovu energetiku bila uz bok Njemačkoj, a cilj je otvoriti što više radnih mjesta. Njemačka je u lipnju usvojila devet milijardi eura vrijedan plan za razvoj vodikove energetike, a cilj je da zemlja bude europski “broj 1”. Namjera je gradnja elektrolizatora snage 5 GW do 2030. a Njemačka je zainteresirana za partnerstvo s Marokom jer zemlja nema dovoljno domaće proizvodnje energije iz obnovljivaca kako bi taj vodik doista bio “zelen”, donosi Energetika-net.

Japanski Hitachi će vjerojatno izaći iz projekta gradnje nuklearne elektrane Wylfa u Walesu, u Velikoj Britaniji, objavile su japnske novine Mainichi, pozivajući se na neimenovani izvor. Glasnogovornik tvrtke na upit kaže da Hitachi ispituje različite opcije i da još ništa nije odlučeno.

You may also like

0 comments