Vodeći europski proizvođač opeka u problemima

Vodeći proizvođač opeka u svijetu austrijski Wienerberger izvijestio je u srijedu o nižoj dobiti u drugom tromjesečju zbog nižih prihoda od prodaje imovine i slabijeg rezultata u poslovanju sa cijevima, te nepovoljnih valutnih tečajeva.

U razdoblju od travnja do lipnja Wienerbergerova operativna dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) kliznula je šest posto, na 138,2 milijuna eura. Smanjeni su i prihodi, za jedan posto, na 857,3 milijuna eura.

U kompaniji slabije rezultate objašnjavaju nižim prihodima od prodaje netemeljne imovine, slabijim rezultatima u poslovanju sa cijevima i smanjenim državnim ulaganjima u infrastrukturne projekte u zemljama istočne Europe.

Dodatno su rezultate pritisnuli nepovoljni valutni tečajevi, zbog kojih je dobit u drugom tromjesečju smanjena za 21 milijun eura, navodi se u izvješću. U Wienerbergeru posebno izdvajaju slabljenje funte nakon britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji, te slabiji poljski zlot.

Britanija je inače najveće pojedinačno tržište Wienerbergera koji u toj zemlji ima 10 proizvodnih pogona. Wienerberger u Britaniji ostvaruje 10 posto godišnjih prihoda.

U godišnjim prognozama kompanija predviđa nastavak snažnih oscilacija i izražene nesigurnosti u ekonomskom okruženju. Potvrdili su zacrtanu godišnju operativnu EBITDA od 405 milijuna eura kada se izuzmu valutni tečajevi, čiji je nepovoljan utjecaj na taj iznos procijenjen na približno 10 milijuna eura.

You may also like