Vlasti žele ukinuti bolnicu i u nju useliti vladu

Skupina građana Sarajeva okupila se u ponedjeljak pred Općom bolnicom kako bi prosvjedovali zbog najave njezina integriranja s Kliničkim centrom koja bi zapravo dovela do gašenja te bolnice, otvoreno optuživši najmoćniju bošnjačku obitelj Izetbegović za korupciju i nepotizam.

Bolnica, koja je u bivšoj državi namjenski građena za potrebe nekadašnje JNA, u središtu je Sarajeva, a tijekom opsade grada od 1992. do 1995. godine postala je prepoznatljivim simbolom nakon što je njena zgrada postala stalnom metom srpskog topništva.

Iza projekta gašenja te bolnice kroz pripajanje Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) stoji supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović, donedavna ravnateljica Opće bolnice, koja je prošlog tjedna kao jedina kandidatkinja te je izabrana za novu ravnateljicu KCUS-a, čak i prije nego li je dala ostavku na dužnost u Općoj bolnici. Odmah nakon izbora nova je ravnateljica KCUS-a u suradnji sa županijskim ministarstvom zdravlja formirala radnu skupinu čiji je cilj definirati model pripajanja Opće bolnice KCUS-u. Iako nikakva službena odluka o tome nije donesena, liječnici zaposleni u Općoj bolnici dobili su potkraj prošlog tjedna na potpis papire čijim bi potpisivanjem potvrdili kako žele trenutačni premještaj u KCUS, odnosno prekid radnog odnosa u Općoj bolnici.

Sebija Izetbegović se o svemu do sada nije javno očitovala, no liječnik Bakir Nakaš, koji je prije nje bio ravnateljem Opće bolnice, ne dvoji kako je riječ o nastojanju da se bolnica ugasi što je ocijenio nedopustivim i protuzakonitim. “Ne može se ona administrativnom odlukom prekrižiti”, rekao je Nakaš koji se u ponedjeljak pridružio prosvjednicima. Nakaš, kao i brojni drugi zaposlenici Opće bolnice dobili su informaciju kako se pod krinkom reforme i integracije skriva interes za vrijedan zemljišni kompleks ali i samu zgradu te medicinske ustanove. Nagađa se kako je već planirana prodaja pa bi dio zgrade postao sjedištem vlade Federacije BiH, a ostatak zemljišta u središtu grada mogao bi se naći na slobodnom tržištu za gradnju hotela.

Dok se čekaju prijedlozi i procjene radne skupine zadužene za analizu projekta pripajanja Opće bolnice i KCUS-a postalo je jasno kako će to u svakom slučaju značiti gubitak 330 bolničkih kreveta, koliko ih sada u toj bolnici ima. Liječnička komora Sarajevske županije izrazila je otvoreno protivljenje planovima za ekspresno spajanje bolnica te je zatražila angažiranje pravobranitelja kako bi se zaštitila javna imovina odnosno nekretnine u vlasništvu Opće bolnice.

You may also like

0 comments