Vlasnica VABA banke u plusu 38 milijuna eura

J&T banka je u prvom polugodištu 2015. ostvarila neto dobit od 38 milijuna eura, što je rast od 11 posto prema istom razdoblju lani, izvjestili su u ponedjeljak iz te češke banke, vlasnice VABA banke.

Prema nerevidiranom konsolidiranom izvješću, J&T Banka, jedna od vodećih privatnih banaka na češkom tržištu, završila je prvu polovinu godine s bilančnom sumom od 5,38 milijardi eura, što predstavlja porast od 17 posto u odnosu na prošlu godinu. Njezino povećanje najvećim je dijelom rezultat povećanja depozita klijenata, koji su dosegli 4,3 milijarde eura, odnosno porasli su za 19 posto, navodi se u priopćenju.

Banka je zadržala stabilnost i nastavila rast depozita s više od 60 posto portfelja depozita koji obuhvaća depozite s rokom dospijeća dužim od godine dana, navodi se u priopćenju.

Broj odobrenih kredita je porastao za 9 posto u odnosu na godinu ranije, a njihova je vrijednost dosegnula 2,77 milijardi eura. Povećanje od 9 posto neto prihoda od kamata (povećanje za 4,8 milijuna eura, na 55,2 milijuna eura) također je doprinijelo pozitivnom rastu ukupne bilance banke.

U strukturi imovine, tekuća imovina je značajno porasla dosežući vrijednost od 1,7 milijardi eura. “Povoljni rezultati rezultat su povećanog interesa klijenata za investicijske mogućnosti. U prvoj polovini godine uspješno smo lansirali više obveznica kompanije CPI – Czech Property Investment a.s., zatim tvrtki Dairewa i EPH što je ponovno potvrdilo zanimanje investitora u povećanje vrijednosti njihovih raspoloživih sredstava. Ponuda investicijskih proizvoda također je doprinijela i rastu od 25 posto neto prihoda od provizija i kamata”, izjavio je član Uprave J&T banke Štepan Ašer komentirajući poslovne rezultate banke.

Krajem lipnja 2015., kapital J&T Banke je iznosio 548 milijuna eura, a kapitalna adekvatnost iznosila je 11,84 posto na konsolidiranoj osnovi. Inače, J&T Finance Group SE obuhvaća Češku J&T Banku i Slovačku podružnicu, Rusku J&T Bank AO Barbadošku J&T Bank and Trust, Slovačku Poštová banku i hrvatsku VABA d.d.

You may also like

0 comments