Home Hrvatska Vlaho Orepić: Slučaj topnički dnevnici pokušaj je diskreditacije MUP-a

Vlaho Orepić: Slučaj topnički dnevnici pokušaj je diskreditacije MUP-a

by Agencije

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra da su medijski napisi kako je on držao kod sebe dio “topničkih dnevnika” dok ih je tražio Haški sud, nekompetentan i primitivni pokušaj političkog obračuna, destrukcije Ministarstva unutarnjih poslova i diskreditacije njega kao ministra.

“Ovdje se radi o jednom nekulturnom, nekompetentnom i primitivnom pokušaju političkog obračuna. Radi se o destrukciji rada ministarstva unutarnjih poslova, pokušaju i osobnoj diskreditaciji mene kao ministra. Meritum stvari je u sljedećem: tko je imalo upućen u problematiku ‘topničkih dnevnika’ zna da operativna grupa Sinj u kojoj sam ja bio načelnik operative za vrijeme akcije Oluja, uopće nije raspolagala topništvom. Ona je bila predmet zapovijedanja nadređenog zapovjedništva koje je vodio general Gotovina. Koji se danas, također, doslovce nasmijao na tu vijest,” rekao je Orepić u Dnevniku Nove tv, odgovarajući na pitanje kakav je on to dokument uzeo.

Na pitanje na koga misli, kad govori o političkom obračunavanju, Orepić je rekao: “Vidjet ćemo to u kojem to smjeru ide. Imamo nekakve vrlo jasne indicije, ne bih sada izlazio s takvim podacima. U ovom trenutku je vrlo bitno prepoznati potrebu da naša Vlada radi u stabilnim odnosima i da napokon krenemo zajedno u rješavanje problema, naših životnih problema i tome treba dati svu pažnju, a ovakvi pokušaji nas ne smiju obeshrabriti da postignemo te ciljeve.”

Na pitanje o odnosu s Karamarkom, i kome on zapravo odgovarata, Orepić je rekao kako je on dogovoran premijeru, a da prvi potpredsjednik Vlade ima kompetencije u području sigurnosti. “Procesi promjene određenih kadrova u Ministarstvu unutarnjih poslova su posljedica pokušaja, odnosno nastojanja da se izvrši reorganizacija Ministarstva unutarnjih poslova. To je isključivi cilj i za sada jedini uzrok dosadašnjih promjena koje su se dogodile u Ministarstvu unutarnjih poslova. Ja sam odgovoran, zna se kome, premijeru. Naravno, prvi potpredsjednik ima svoje kompetencije u području sigurnosti, no evo, ja sam danas zamolio, čak i pismeno se obratio tijelu kojeg vodi gospodin Karamarko da uputi, da ovaj slučaj objavljivanja, pokušaj diskreditacije rada Ministarstva unutarnjih poslova, govorim o Savjetu za koordinaciju sigurnosnih službi, da se očituje i po ovom pitanju, da vidimo, prije svega odakle cure dokument,” rekao je.

Drži da da neće biti većih problema u komunikaciji. “Smatram da su to nesporazumi. Svatko ima jasnu ulogu i svatko, svakoga treba pustiti da radi svoj posao onako kako najbolje zna”, kazao je Orepić. Novinara je zanimalo je li ili će biti smijenjen glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. “Ravnatelj policije radi svoj posao, u ovom trenutku, tako da o tom statusu jednostavno nismo raspravljali”, kazao je Orepić.

Nije odgovorio na pitanje tko će biti nasljednici smijenjenih šefova krim policije i Pnuskoka. Rekao je tek kako želi poštivati procedure i kako će se vrlo brzo znati. “Za vodećeg čovjeka PNUSKOK-a i za prvog čovjeka krim policije jednostavno treba raspisati interni natječaj i postupiti sukladno normama koje su propisane,” rekao je.

Related Posts