Vladine snage pripremaju protunapad u Alepu

Snage sirijskog režima sa saveznicima šalju pojačanja u Alep kao pripremu na protunapad na pobunjenike, prenose promatračke skupine u ponedjeljak.

“Libanonski šijitski pokret Hezbollah i sirijski režim mobilizirali su više od tri tisuće vojnika i militanata kao pripremu za protunapad uz podršku ruskih zrakoplova kako bi povratili ključne točke koje su izgubili u protekla dva dana”, rekao je Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Brita Hagi Hassan, predsjednica alepskog lokalnog vijeća koje predstavlja opoziciju, napisala je na Facebooku kako su “pobunjenici spremni na sve mogućnosti”.

Zastupnik Hezbollaha Hassan Fadlallah u nedjelju je o bitki za sjeverni grad Alep rekao da je “ključna”. Borci Hezbollaha u sukobu podupiru režim sirijskog predsjednika Bašara al-Assada.

Pobunjenici su se u subotu s džihadistima probili kroz vladine položaje na jugu Alepa i spojili se s borcima u istočnom, pobunjeničkom dijelu grada.

Objavili su da su razbili opsadu snaga režima koja traje četiri tjedna, no Damask to odbacuje.

Opservatorij je objavio kako je taj proboj omogućio pobunjenicima da pokrenu napad na zapadni dio Alepa koji drže snage režima i u kojem živi oko 1,2 milijuna ljudi.

Jaish al-Fatah, jedna od pobunjeničkih frakcija, u ponedjeljak je priopćila da kreće s novom fazom bitke kako bi oslobodila cijeli Alep i pružila sigurnost građanima koji žive pod kontrolom snaga režima.

You may also like

0 comments