Vladine projekcije za iduću godinu za dva tjedna

Najavio Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada za dva tjedna izaći s gospodarskim prognozama za 2023. godinu, kao i da će i dalje pronalaziti mjere za dobrobit građana, kao što je to činila za vrijeme pandemije covida i energetske krize, a sada zbog inflatornog pritiska.

Odgovarajući na upit novinara nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem da komentira najnovije prognoze Hrvatske narodne banke o usporavnju inflacije u 2023. na 4,6 posto, a rasta BDP-a na 2,5 posto, Plenković je najavio da će za otprilike dva tjedna Vlada izaći sa svojim prognozama za iduću godinu.

“Mi ih stalno revidiramo”, kazao je premijer dodavši kako je ispalo da je Vlada zadnjih godina uvijek dobro prognozirala, odnosno na kraju je gospodarski rast bio i veći od prognoziranog.

“Pokazali smo otpornost u svim krizama, stali iza građana i gospodarstva, te ćemo i dalje pronalaziti mjere kroz pakete kao što smo činili stalno – i u vremenu covida i sada energetske krize i u konačnici ovih inflatornih pritisaka na dobrobit građana”, naglasio je Plenković.

Kazao je i da je to jedina temeljna zadaća Vlade, koja ima na raspolaganju alate, komparativno iskustvo drugih, ali i dosad već dobro prokušane aktivnosti vezane uz porezna rasterećenja.

Po njegovim riječima, sa skorašnjim ulaskom u europodručje, Hrvatska narodna banka će sada biti još i više naslonjena na politiku dizanja kamatnih stopa koju će provoditi Europska središnja banka.

Naglasio je da je svima cilj da se kontrolira i smanji inflatorni pritisak, a da se istodobno osigurava gospodarski rast.

Plenković je ocijenio i da su imali sadržajnu i cjelovitu raspravu na tematskoj sijednici GSV-a u ponedjeljak, gdje se raspravljalo o energetskoj situaciji i krizi, nastojanjima da se iskoristi sve mogućnost iz mehanizma RePower EU, ali i nastojanjima da Vlada nastavi kalibrirati s paketima kojima će pomagati i kućanstvima i gospodarstvu i omogućiti funkcioniranje svih institucija.

Finalna odluka za ulazak u Schengen bit će na jesen, a članstvo, naglasio je premijer, 1. siječnja iduće godine, isto kada i prelazak na euro. Istaknuo je i da je slijedi realizacija velikih strukturnih projekata pa će se tako Pelješki most otvoriti za dva tjedna, a podsjetio je i da su pokrenuti pregovori o članstvu OECD-a.

You may also like