Vladimir Zagorec odbio svjedočiti

Bivši hrvatski general Vladimir Zagorec u četvrtak je odbio svjedočiti na suđenju bivšim čelnicima austrijske Hypo banke Wolfgangu Kultereru i Guenter Stiedingeru na zemaljskom sudu u Klagenfurtu, a suđenje je potom prekinuto kako bi se s hrvatskog preveli novinski napisi.

Zagorec, koji je na suđenje pozvan kao svjedok, na nagovor svoga odvjetnika odbio je svjedočiti jer je postojala opasnost da svjedočenjem tereti sebe. Optuženi su bivši čelnici Hypo banke Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger, a riječ je o kreditu tvrtki Heli kompanija iz 2005. Suđenje je u četvrtak prijepodne prekinuto kako bi se s hrvatskog prevelo nekoliko novinskih napisa. Kulterer i Striedinger su optuženi zbog odobravanja kredita Hypo banke za projekt zračne službe spašavanja u Hrvatskoj, koji na kraju nije realiziran. Projekt je propao, a prema rezultatima vještačenja banci je nastala šteta u visini od 1,1 milijuna eura.

Prije prekida suđenja svjedočio je policajac koji je trebao dati informacije o ponašanju čelnika banke u tome slučaju. Prema informacijama kojima raspolaže sud, Heli kompanija je 12. kolovoza 2005. obaviještena da je hrvatska vlada odustala od projekta zračne službe spašavanja, a sud je zanimalo jesu li čelnici banke bili informirani o tome. “Pretpostavljam da su oni znali za to”, rekao je svjedok. Iz odgovarajućeg spisa međutim ne proizlazi jesu li oni dobili tu informaciju. U kolovozu 2005. iznos kredita povećan je s milijun na 1,5 milijuna eura, ali kredit naposlijetku nije realiziran.

You may also like