Vladimir Putin želi uhvatiti Al Bagdadija živog ili mrtvog

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnom stožeru zaduženom za vojnu operaciju u Siriji da što prije pokrene veliku potragu za visokim dužnosnicima ISIL-a, a među njima i za kalifom Abu Bakr Al-Baghdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki. Arapski mediji pišu da je Putin zatražio da mu ih dovedu žive ili mrtve. Naime, u slučaju da mu ih dovedu žive, sudit će im se pred ruskim sudovima. S druge strane, ako Abu Bakr Al-Baghdadi pogine u akciji, Putin želi njegovo tijelo kao dokaz da je taj terorist ubijen i da se ne dogodi kao s Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvijek zagonetka.

Službeni glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov kazao je kako će ruske zrakoplovne snage sada ići izravno na glavno uporište terorističke organizacije Islamske države i njihov glavni grad Raku, ističući kako je prioritet ruskih snaga uništenje i osvajanje glavnog uporišta ISIL-a. Konašenkov je napomenuo kako nisu isključeni ni desanti na taj grad radi likvidacije terorista. piše Večernji list.

U međuvremenu je sirijska državna TV objavila snimke kako ruski bombarderi, uz glavno uporište ISIL-a Raku i Del Al-Zor, bombardiraju i položaje ISIL-a u Palmiri i istočnim dijelovima Alepa, gdje je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih s područja bivšeg SSSR-a. I dok ruski zrakoplovi nastavljaju žestoke zračne udare, sirijska vojska potpomognuta Hezbollahom pokrenula je kopnenu ofenzivu na gradiće Talbise i Rastan u provinciji Homs. Isto tako nastavili su svoje napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava proslaviti svoj 63. rođendan u srijedu prijateljskom hokejskom utakmicom s ruskim slavnim igračima, rekao je njegov glasnogovornik. “Odigrat će hokejsku utakmicu sa svojim starim prijateljima, poznatim veteranima hokeja”, rekao je glasnogovornik Dmitri Peskov a objavila agencija RIA. Putin je u svibnju sličnu utakmicu odigrao s ruskim hokejskim legendama, uključujući umirovljenu zvijezdu NHL-a Pavela Burea i Valerija Kamenskog i postigao osam golova, objavili su državni mediji.

Putin, džudist i pustolov, proslavio je svoj rođendan prošle godine pješačenjem devet kilometara kroz sibirsku tajgu. Dvije godine prije na svoj rođendan prisustvovao je Azijsko-pacifičkom forumu o gospodarskoj suradnji (APEC) koji se održavao na na indonezijskom otoku Baliju i tom mu je prigodom indonežanski predsjednik na gitari odsvirao i zapjevao “Sretan rođendan”, što je za Putina bilo veliko iznenađenje.

You may also like