Home Geopolitika Vladimir Putin zaprijetio nuklearnom intervencijom

Vladimir Putin zaprijetio nuklearnom intervencijom

by admin

Govor o stanju nacije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je godišnji govor o stanju nacije pred ruskim dužnosnicima i građanima, ističući važnost budućnosti i strateških zadataka zemlje. Zapadne je zemlje upozorio da postoji stvaran rizik od nuklearnog rata ako pošalju svoje vojnike da se bore u Ukrajini, te je rekao da Moskva ima oružje da napadne ciljeve na Zapadu.

Obraćajući se parlamentu i drugim članovima elite zemlje, Vladimir Putin (71) se pohvalio se, kako je rekao, uvelike moderniziranim ruskim nuklearnim arsenalom, najvećim na svijetu.

Njegovo upozorenje Zapadu odgovor je na ideju, koju je u ponedjeljak iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, da europske članice NATO-a pošalju kopnene trupe u Ukrajinu – prijedlog koji su SAD, Njemačka, Britanija i drugi brzo odbacili.

Putin je ponovio svoju optužbu da je Zapad usmjeren na slabljenje Rusije, te je sugerirao da zapadni čelnici ne razumiju koliko opasno može biti njihovo uplitanje u ono što je nazvao unutarnjim stvarima Rusije.

Vidljivo ljut, Putin, vrhovni vođa Rusije više od dva desetljeća, predložio je zapadnim političarima da se prisjete sudbine onih, poput Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea, koji su neuspješno napali njegovu zemlju u prošlosti. Dodao je da Rusija mora ojačati svoj zapadni vojni okrug nakon prijema Finske i Švedske u Sjevernoatlantski savez.

Putin također tvrdi da su Rusi žrtve takozvane “rusofobije”. On to naziva “bezumnim” i smatra da “bez suverene, snažne Rusije ne može biti stabilnog svjetskog poretka”. Putin tvrdi da je Moskva spremna za dijalog sa Sjedinjenim Državama o strateškoj stabilnosti, ali je odbacio sve pokušaje da se Rusija prisili na pregovore.

Također je ustvrdio da “jasna većina stanovništva” podupire njegov rat u Ukrajini te da nije Rusija započela taj rat.

Putinov godišnji govor o stanju nacije dolazi dva tjedna prije predsjedničkih izbora na kojima se očekuje da će uvjerljivo osvojiti još jedan šestogodišnji mandat.

U svom obraćanju naglasio je da poruke parlamentu i javnosti predstavljaju pogled u budućnost te je najavio konkretni program akcija koji je razvijen na temelju razgovora s građanima i posjetama različitim regijama zemlje.

Putin je istaknuo ulogu junaka na prvoj liniji, volontera, vojnika i časnika vojnih snaga te naglasio važnost slušanja potreba građana koje su izražene tijekom tih susreta. Putin je izrazio očekivanje da će te inicijative biti temelj daljnje javne rasprave.

Putin je u svom govoru istaknuo važnost zajedništva i solidarnosti u ostvarivanju ciljeva zemlje. Naglasio je postignuća Rusije u suočavanju s izazovima poput međunarodnog terorizma te podršku sunarodnjacima u različitim regijama.

Putin je posebno istaknuo ulogu građana u zaštiti suvereniteta zemlje i podršci vojnoj operaciji u Donbasu i Novorusiji.

Govoreći o vrijednostima poput suosjećanja i međusobne podrške, Putin je naglasio važnost domoljublja i posvećenosti zemlji te je pohvalio doprinos građana, industrije i poslovnog sektora u ostvarenju nacionalnih ciljeva. U svom govoru, Putin je pohvalio rad Fond za obranu domovine i obitelji ratnika te je pozvao vladina tijela da podrže obitelji vojnika.

Naglasio je političko jedinstvo Rusije kao ključni stup nacionalnog razvoja te istaknuo neprihvatljivost stranog miješanja u unutarnje poslove zemlje. Putin je naglasio važnost kontinuiteta generacija u ostvarivanju nacionalnih ciljeva te izrazio zahvalnost svima koji se bore za interese otadžbine, uključujući vojnike koji se hrabro bore na prvoj liniji.

– Snaga i spremnost naših vojnih postrojbi stalno se dokazuje i raste. Naša vojska ima inicijativu na bojištu i to na nekoliko ključnih područja, i svakodnevno stižu vijesti o oslobađanju određenih regija. No, mi nismo počeli rat u regiji Donbas, ali, kako sam to već nekoliko puta istaknuo, učinit ćemo sve da ga završimo, da iskorijenimo nacizam i da napokon riješimo sve probleme koji utječu na suverenitet i sigurnost naših građana. A što se tiče strateškog nuklearnog oružja, ono je spremno za upotrebu, poručio je Putin.

Govoreći o vojnim operacijama, Putin je istaknuo uspješnost i napredak Oružanih snaga Rusije, naglašavajući spremnost strateških nuklearnih snaga za operativnu upotrebu.

Putin iznio je danas u svom govoru da je niz hipersoničnih oružanih sustava, uključujući Kinzhal, Zircon, Avangard i laserske sustave, usvojen i uspješno se koristi u napadima na posebno važne ciljeve unutar specijalnih vojnih operacija. Također je istaknuo spremnost dugometnog sustava Burevestnik i sustava Poseidon. Putin je naglasio da su ovi sustavi potvrdili svoje jedinstvene karakteristike i izrazio povjerenje u daljnji napredak u istraživanju i razvoju oružja.

Govoreći o pregovorima o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Putin je izrazio sumnju u iskrenost američkih vlasti, ističući njihovu demagogiju i nedostatak konsistencije u pristupu pregovorima. Putin je naglasio da će Rusija nastaviti surađivati s SAD-om tamo gdje postoji zajednički interes, ali je istaknuo da će biti oprezna u svojim očekivanjima i zalaganjima.

Ruski predsjednik iznio je čvrstu poziciju Rusije u odnosu na pitanja strateške stabilnosti i nacionalne sigurnosti. Istaknuo je važnost uključivanja svih aspekata nacionalnog interesa u rasprave o strateškoj stabilnosti te je upozorio na pokušaje Zapada da povuče Rusiju u trku u naoružanju.

Naglasio je potrebu optimiziranja vojno-industrijskog kompleksa radi maksimiziranja znanstvenog potencijala zemlje i učinkovitijeg korištenja resursa. Putin je istaknuo i potrebu jačanja vojnih grupa prema zapadnom smjeru radi suprotstavljanja mogućoj ekspanziji NATO-a prema istoku.

Također je upozorio na neprijateljske akcije Zapada, uključujući dezinformacije i prijetnje, te istaknuo da Rusija posjeduje oružje sposobno za odgovor na bilo kakve prijetnje.

Putin je istaknuo važnost suverene i jake Rusije za održavanje stabilnog svjetskog poretka. Naglasio je napore za okupljanje međunarodne zajednice radi suočavanja s globalnim izazovima te je istaknuo pozitivne trendove u ekonomiji i trgovini, posebno kroz suradnju zemalja BRICS-a.

Putin je također istaknuo perspektive suradnje s Euroazijskom ekonomskom unijom, inicijativom “Jedan pojas, jedan put” te jačanje odnosa s arapskim zemljama i Latinskom Amerikom. Također je pozvao na povećano financiranje programa koji podržavaju razvoj ruskog jezika i kulture diljem svijeta. Putin je naglasio bogatstvo i prostranstvo Rusije.

Započela je Godina obitelji, istaknuo je ruski predsjednik Vladimir Putin. U svom govoru, Putin je naglasio važnost obiteljskih vrijednosti, podrške obitelji i povjerenja te njihovu ključnu ulogu u prenošenju kulturnih tradicija i moralnih vrijednosti kroz generacije.

Istaknuo je kako je glavni zadatak obitelji nastaviti ljudsku vrstu i potaknuti rađanje djece kako bi se umnožila višeetnička nacija. Putin je naglasio da Rusija ostaje čvrsto utemeljena na tradicionalnim vrijednostima te je pozvao na podršku obitelji kao moralni izbor.

Putin je najavio planove za idućih šest godina koji uključuju postizanje stabilnog rasta nataliteta te donošenje dodatnih odluka u obrazovanju, gospodarstvu i regionalnom razvoju kako bi se poboljšala kvaliteta života obitelji. Naglasio je važnost rješavanja problema niskih primanja s kojima se suočava mnogo obitelji.

Broj ljudi ispod granice siromaštva u Rusiji se smanjio s više od 40 milijuna prošle godine na 13 milijuna ove godine, izjavio je ruski predsjednik. Putin je istaknuo niz mjera koje su poduzete radi rješavanja ovog problema, uključujući uvođenje jednokratne obiteljske potpore za obitelji s niskim prihodima od vremena trudnoće do kada dijete napuni 17 godina. Više od 11 milijuna obitelji primilo je ovu potporu prošle godine.

Putin je najavio dodatna sredstva od oko 100 milijardi rubalja za borbu protiv siromaštva, posebno za velike obitelji. Cilj je postići stopu siromaštva ispod 7% do 2030. godine, s naglaskom na podršku obiteljima. Putin je također najavio novi nacionalni projekt nazvan “Obitelj”, koji će uključivati specifične inicijative i podršku regijama s nižim stopama nataliteta.

Prošle godine, u 39 regija Rusije, stopa nataliteta bila je niža od prosjeka za zemlju. Ove regije će dobiti najmanje 75 milijardi rubalja kako bi unaprijedile svoje programe podrške obiteljima, priopćeno je iz ruske vlade. Novčana sredstva bit će dostupna od sljedeće godine.

Tijekom prošle godine, izgrađeno je oko 110 milijuna četvornih metara novog stambenog prostora u Rusiji, što je rekordni broj od vremena Sovjetskog Saveza 1987. godine. Program obiteljskih hipoteka, koji je omogućio poboljšanje životnih uvjeta za oko 910.000 obitelji, bit će produžen do 2030. godine, s fokusom na obitelji s djecom mlađom od šest godina.

Država će i dalje sufinancirati dio hipoteke za obitelji s trećim rođenjem do 2030. godine. Predloženo je produženje ovog programa kako bi se osigurala pristupačnost stanovanja za obitelji i kontinuirano obnavljanje stambenog fonda.

Porezna olakšica za obitelji s trećim rođenim djetetom udvostručuje se i povećava s svakim novim rođenim djetetom, najavio je ruski premijer. Primjerice, obitelj s troje djece zadržat će 1.300 rubalja u svom proračunu svaki mjesec. Također je predloženo proširenje ovog programa na automatsku razinu, eliminirajući potrebu za podnošenjem zahtjeva od strane obitelji. Što se tiče majčine naknade, predlaže se povećanje iznosa na 202.000 rubalja za drugo dijete, a ovaj program bi trebao biti proširen do najmanje 2030. godine.

Premijer je također istaknuo važnost dobrotvornih i neprofitnih organizacija koje pomažu starijim osobama, bolesnoj djeci i osobama s invaliditetom te je predložio financiranje sustava dugoročne skrbi iz federalnog proračuna kako bi se osigurala pristupačnost i poboljšala kvaliteta usluga za pola milijuna građana u potrebi. Cilj je podići prosječno očekivano trajanje života u Rusiji na najmanje 78 godina do 2030. godine, s posebnom pozornošću na ruralna područja gdje je očekivano trajanje života i dalje ispod prosjeka za zemlju. Ovi ciljevi bit će ključni dio nacionalnog projekta “Dug i Sretan Život”.

Ruski premijer najavio je novi sveobuhvatan program za zaštitu majčinstva i zdravlja tinejdžera, s fokusom na reproduktivno zdravlje i brigu o zdravoj trudnoći. Program će uključivati proširenje medicinskih ustanova poput savjetovališta za žene, perinatalnih centara i dječjih klinika.

Osim toga, planira se izgradnja novih sportskih objekata širom zemlje, s naglaskom na manje gradove i ruralna područja, kako bi se potaknula tjelesna aktivnost i zdrav način života. Ove inicijative dio su šireg napora da se poboljša kvaliteta života i promiče dugovječnost u Rusiji.

Predsjednikovo obraćanje velik je događaj u nacionalnom kalendaru Rusije, propisan Ustavom, koji zahtijeva godišnje poruke o stanju zemlje i smjernicama politike.

Putin će danas govoriti pred oba doma ruskog parlamenta, a očekuje se da će se fokusirati na teme poput rata u Ukrajini, ekonomske stabilizacije te novih socijalnih politika za podršku obiteljima, s naglaskom na domaćim pitanjima uoči izbora.

Očekuje se da će njegove riječi imati snažan utjecaj na politički smjer Rusije u narednom razdoblju.

Related Posts