Vladimir Putin traži povećanje proračunske potrošnje

Povukli iz banaka
Rusko ministarstvo financija povuklo je u prosincu 25 milijardi dolara iz Sberbanka i VTB-a, paralelno povećanju državne potrošnje u sklopu plana poticaja za gospodarstvo koji je naložio predsjednik Vladimir Putin, pokazali su podaci.

U svibnju 2018. godine, nedugo nakon što je ponovno izabran na predsjedničku dužnost, Putin je najavio 400 milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu, stanovanje i zdravstvo kako bi gospodarstvo do 2024. godine ušlo u skupinu pet vodećih u svijetu. Projekt je u međuvremenu zapeo u mreži birokracije a Putin je u siječnju imenovao novu vladu i premijera, zatraživši od njih da se usredotoče na ostvarivanje strateških ciljeva.

Dvije vodeće ruske banke, Sberbank i VTB, zabilježile su u prosincu odljev 868 milijardi rubalja (12,42 milijarde eura) odnosno 684 milijarde rubalja (9,79 milijardi eura) prema ministarstvu financija, dvostruko više nego u istom razdoblju 2018. godine, pokazuju njihova poslovna izvješća. Istodobno je proračunska potrošnja porasla s 1.400 milijardi rubalja u studenom na 3.300 milijardi rubalja u prosincu, prema podacima ministarstva financija.

U Sberbanku navode da je razlog odljeva povećanje državne potrošnje. Dodaju da nema potrebe za zamjenom sredstava jer se „proračunska potrošnja transferira na račune državnih poduzeća i ostaje na računima banaka”.

VTB je pak priopćio da je odljev u prosincu uobičajen pred kraj godine. Državna riznica, ministarstvo financija i središnja banka nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

You may also like

0 comments