Vladimir Putin rekao kako bi se radilo o genocidu ukoliko bi se prekinula isporuka plina na istok Ukrajine

Odbijanje ukrajinskih vlasti da dostave plin pobunjenim regijama na istoku zemlje nalik je “genocidu”, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
“Ne samo da tamo vlada glad, ne samo da je OESS utvrdio humanitarnu katastrofu, nego im još i prekinu plin… To je već nalik genocidu”, rekao je Putin tijekom zajedničke konferencije za novinare s ciparskim predsjednikom Nikosom Anastazijadesom. “Čini se da neki dužnosnici u sadašnjoj Ukrajini ne razumiju što su to humanitarna pitanja i humanizam”, rekao je, ističući da u područjima Donecka i Luhanska živi oko četiri milijuna stanovnika.

Ton između Rusije i Ukrajine povišen je od prošlog tjedna kad je ruski energetski koncern Gazprom odlučio izravno opskrbljivati separatistička područja u Ukrajini, uz objašnjenje da im je Kijev prekinuo opskrbu plinom. Moskva smatra da te isporuke spadaju u sporazum koji su u rujnu sklopili Gazprom i ukrajinski Naftogaz i da mora platiti Ukrajina, što ukrajinska tvrtka odbija učiniti jer, kako tvrdi, nema nikakvog načina provjere ni o kojim je količinama riječ ni za što se plin koristi.

Sukladno sporazumu iz Minska od 12. veljače o rješavanju ukrajinskog sukoba, ukrajinske vlasti dužne su obnoviti gospodarstvo na separatističkim područjima pa zato “moraju osigurati opskrbu tih regija energentima”, kazao je Putin.

You may also like