Vladimir Putin čestitao Macronu, mostovi nisu porušeni

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke Emmanuelu Macronu povodom njegovog izbora za predsjednika Francuske, priopćila je služba za odnose s javnošću Kremlja, prenosi TASS.

“Francuski građani su Vam povjerili da vodite zemlju u teškim vremenima za Europu i za čitavu svjetku zajednicu. Povećanje opasnosti od terorizma i nasilnog ekstremizma prati eskalacija lokalnih sukoba i destabilizacija čitavih regija. U tim je uvjetima posebno važno prevladati međusobno nepovjerenje i ujediniti napore radi osiguravanja međunarodne stabilnosti i sigurnosti”, navodi se u čestitci.

Predsjednik Rusije je “potvrdio spremnost na konstruktivni zajednički rat na aktualnim pitanjima bilateralne, regionalne i globalne agende, izrazivši uvjerenost da to odgovara temeljnim interesima naroda Rusije i Francuske”.

Putin je također Macronu poželio dobro zdravlje, blagostanje i uspjeh u tako odgovornom poslu na poziciji predsjednika države. Osnivač centrističkog pokreta “En Marche!”, bivši ministar gospodarstva i investicijski bankar Emmanuel Macron u nedjelju je odnio uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Moskva, čini se, nije očekivala Macronov proboj, piše Les Echos. Međutim, bez obzira na nastalu atmosferu nepovjerenja koja će nadkriljavati odnose novog francuskog predsjednika i Rusije, mostovi ni u kojem slučaju nisu srušeni, piše novinar Benžamen Kanel.

Po njegovim riječima, Emmanuel Macron je slao signale da je otvoren za “neovisan”, ali “stalan” dijalog s Moskvom. Tako je, recimo, u vezi sa Sirijom govorio da izričiti zahtjev da Asad prije svega podnese ostavku blokira mogućnost održavanja pregovora.

Osim toga, kao francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron je prošle godine, boraveći u posjetu Rusiji, dao niz optimističnih izjava, kada je primjerice Rusku Federaciju ubrojao među strateške međunarodne interese Francuske.

Autor teksta predlaže Parizu da sada napravi prvi korak i, recimo, pošalje nekog ministra na gospodarski forum u Sankt-Peterburgu. Posljednje tri godine tamo nije dolazio nitko od visokih predstavnika Francuske, a sam Macron je govorio da situaciju treba mijenjati, podsjeća Quenelle u članku za Les Echos, prenosi portal televizije RT na ruskom.

You may also like