Vladimir Gligorov: Zbog Grčke će se postrožiti kriteriji za Euro

Posledice grčke krize po Crnu Goru će biti stroža interpretacija Kopenhaških kriterijuma (za ulazak u EU), u ovom slučaju onih koji govore o održivosti njene privredne konkurentnosti kao članice zajedničkog tržišta, ocenio je ekspert Bečkog ekonomskog Instituta, Vladimir Gligorov. 

Gligorov je u intrevjuu “Pobjedi”, ocenio da je u poređenju sa drugim zemljama u regionu, Crna Gora u boljem stanju. “Povoljna okolnost je što se stvari u evropskoj privredi poboljšavaju, pa bi to moglo da pomogne i Crnoj Gori. Rđava stvar sa Grčkom je ta što je ova dodatna kriza izbila u nevreme, kada se stvari konačno kreću nabolje u Evropskoj uniji, pa i u susedstvu”, kazao je on.

Po mišljenju Gligorova, današnji referendum na kome se Grci izjašnjavaju da li prihvataju reforme koje od njih traže kreditori, pre svega je izjašnjavanje o poverenju grčkoj vladi.  “Ukoliko rezultat bude tesan, bez obzira na kojoj strani će biti većina, verovatno će doći do prevremenih izbora. U međuvremenu, Grčka će biti u stanju moratorijuma na strane dugove, uz nestašice novca, uvozne robe i sa teškoćama u isplati plata i penzija”, rekao je Gligorov.

Uticaj na druge zemlje članice monetarne unije ne bi trebalo da bude peviše veliki, posebno zato što će Evropska centralna banka (ECB) intervenisati, ako je potrebno, i preko onoga što čini sada sa takozvanim kvantitativnim olakšanjima, smatra on.

ECB će, kako je naveo, bar tehničkim savetima pomagati i zemljama koje nisu članice monetarne unije ali koriste evro kao rezervni novac ili kao novac, što je slučaj u Crnoj Gori, preneo je portal CDM.  “Dugoročnije posmatrano, biće svakako otežani uslovi za pristupanje monetarnoj uniji jer će se poći od grčkog iskustva koje potvrđuje stavove onih koji smatraju da Grčka nije ni trebalo da bude primljena za članicu novčane unije. Kako većina Grka ne podržava napuštanje novčane unije, ono što se može dogoditi jeste da Grčka ostane u monetarnoj uniji, ali otprilike u istom položaju kao i Crna Gora, dakle da koristi evro, ali ne i usluge ECB”, mišljenja je Gligorov.

You may also like