Vladimir Drinkman izručen SAD-u

Den Haag -Vladimir Drinkman, Rus kojeg traže jer je piratizirao sustave plaćanja internetom, što je različite velike tvrtke dovelo do više od 300 milijuna dolara gubitka, izručen je iz Nizozemske u SAD, objavile su u utorak američke vlasti.

Informatički pirat, 34-godišnjak, odmah po dolasku na američko tlo izveden je pred sud u Newarku u New Jerseyu, istaknulo je u priopćenju ministarstvo pravosuđa. U priopćenju se navodi da je prijevara koju istražuju američke savezne vlasti “najveća akcija međunarodnog informatičkog piratstva koja se pojavila pred nekim američkim sudom”. Vladimira Drinkmana, kojega su nizozemske vlasti uhitile u lipnju 2012., sudski se goni zato što je “prouzročio stotine milijuna dolara gubitka”, dodaje američko ministarstvo pravosuđa. Zatvoren je bez mogućnosti puštanja na slobodu uz jamčevinu i sudit će mu se 27. travnja. Drinkmana i njegove partnere optužuje se da su između 2005. i 2012. oštetili Nasdaq i trgovačke lance poput 7-Elevena, Carrefoura, JC Penneya za ukupno više od 300 milijuna dolara. Pokrali su 160 milijuna brojeva kreditnih kartica koje su potom preprodali na internetskom crnom tržištu.

Pojedinačno je najviše stradao Heartland, velika tvrtka za internetsko plaćanje, kojoj je ukradeno 130 milijuna brojeva kreditnih kartica, uzrokujući gubitke veće od 200 milijuna dolara.