Vladi u fokusu gospodarstvo, industrija i izvoz

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrata Martina Dalić u ponedjeljak je u Donjem Kraljevcu izjavila kako Vlada u fokusu svog djelovanja i interesa ima gospodarstvo, proizvodnju, industriju i izvoz.

Dalić je sudjelovala na 25. susretu Liderovog kluba izvoznika i tom je prilikom istaknula kako su izvoznici među najvažnijim skupinama na koju se odnosi porezna reforma. Snižavanje poreza na dobit s 20 posto na 18 posto odnosno na 12 posto za male poduzetnike doprinijet će konkurentnosti naših izvoznika kroz snižavanje troškova.

“Jedna od prvih mjera ove Vlade je porezna reforma koja donosi rasterećenje za gotovo sve sektore gospodarstva. Uskoro ćemo predstaviti i niz drugih mjera koje će dati dodatno gorivo rastu gospodarstva. Bit će to administrativne i zakonodavne mjere za strukturno poboljšanje poslovne klime, koje će osigurati prostor i domaćim poduzetnicima, ali i stvoriti povoljnije okruženje za sve nove investicije”, rekla je ministrica Dalić te istaknula kako će se sve mjere provoditi s ciljem smanjenja troškova poslovanja.

Poručila je pritom kako će Vlada “donositi odluke s ciljem gospodarskog rasta, čak i kada će one biti nepopularne”. Sudjelujući na okruglom stolu na temu “Što izvoznici očekuju od nove Vlade RH”, Dalić je najavila da će Vlada idući tjedan u proceduru uputiti novi zakon o javnoj nabavi, a prema kojemu bi kriterij izbora u procesima javne nabave bila ekonomski najpovoljnija ponuda.

Početkom iduće godine, kako je istaknula, bit će predstavljen konkretni plan i detalji procesa uklanjanja administrativnih barijera te postavljanje stalnog sustava u kojem će poduzetnici moći ukazivati na te barijere. Govoreći o uvozu rekla je da se zalaže za kontrolu uvoza hrane i dosljednu primjenu propisa jer se time možemo zaštiti od neadekvatnog uvoza i preplavljivanja tržišta proizvodima neprimjerene kvalitete.

Izvoznici su potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Dalić upozorili su na brojne probleme s kojima se suočavaju u svom poslovanju, kao što su primjerice administrativne prepreke, nepovoljne kamatne stope na kredite te problem financiranja aktivnosti domaće industrije te osiguravanje garancija za radove u inozemstvu, diplomacija koja nije usmjerena na plasiranje naših proizvoda na strana tržišta itd.

You may also like

0 comments