Home Hrvatska Vladajući neće smijeniti Povjerenstvo

Vladajući neće smijeniti Povjerenstvo

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je u izjavi novinarima kazao da ne zna otkud predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataši Novaković informacija da je „realna mogućnost da budu smijenjeni“ i poručio da se izmjenama Zakona ne planira ukidanje Povjerenstva.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]„Ne znam odakle predsjednici Povjerenstva takva informacija. O tome se nigdje nije raspravljalo, meni je to prva informacija. Činjenica je da se u Ministarstvu uprave rade izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ali nisam čuo da se njima planira ukidanje rada Povjerenstva“, rekao je Bačić u povodu izjave koju je predsjednica Povjerenstva dala jučer u razgovoru za Novu tv. Ne slaže se s tvrdnjom Novaković da je „Povjerenstvo izloženo pritiscima, što nije slučaj kod drugih tijela“.[/vc_column][/vc_row]

“Svatko od nas ima pravo komentirati odluke takvih tijela. Često se, i od strane oporbe i od strane vladajućih, komentira, primjerice, rad pučkog pravobranitelja, pravobranitelja za djecu, kao i odluke pravosudnih tijela i DORH-a. Nema potrebe nikoga optuživati zato što komentira pojedine odluke. Tim više što su pojedine odluke koje donosi ovo povjerenstvo podložne drugostupanjskim verifikacijama Upravnog suda ili Ustavnog suda. Komentiramo rad državnih dužnosnika i zašto ne bismo smjeli komentirati odluke Povjerenstva, što mi se čini prilično normalnim u demokratskom društvu“, istaknuo je Bačić.

Na pitanje koja je razlika između slučaja Karamarko i Marić, kad je riječ o odlukama Povjerenstva, i zašto je Karamarko morao otići, a Marić ne, Bačić je uzvratio da je „našao podatke da je 13 ministara iz Milanovićeve Vlade bilo ili u klasičnom sukobu interesa ili su povrijedili načelo obnašanja dužnosti ili su na neki treći način kršili Zakon o sprječavanju sukoba interesa i nitko od njih nije zbog toga  podnio ostavku“.

„U Klubu zastupnika HDZ-a uvjereni smo da ministar Marić ničim nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer nije sebi priskrbio bilo kakvu korist koja bi mu osporavala daljnje obnašanje dužnosti“, poručio je Bačić, odbivši komentirati Karamarkov slučaj i uputivši novinare da o tome pitaju njega.

Njegov koalicijski partner, predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić kaže da, što se HNS-a tiče, Novaković i Povjerenstvo apsolutno nemaju razloga za bojazan da bi mogli biti smijenjeni zbog odluka koje ne odgovaraju vladajućima, dodavši da „ne zna zašto bi im smetala“.

„Što se Povjerenstva tiče možda bi bilo korisno razmisliti i raspraviti da mu se promijeni ime u Povjerenstvo za sprečavanje i utvrđivanje sukoba interesa. Jer Povjerenstvo sada utvrđuje je li bilo sukoba interesa, dakle, post festum, a, prije svega, potrebna je prevencija da se spriječi sukob interesa u dobroj namjeri“, ističe Batinić.  Pojašnjava da HNS ima određenih primjedbi na tekst prijedloga zakona te da ga treba poboljšati tako da bude ne samo za sprečavanje nego i za utvrđivanje sukoba interesa.

„Okvir zakona je dosta sužen, ima određenih nelogičnosti i trebao bi se uskladiti s postojećim zakonima koji reguliraju dužnosnička prava i prava načelnika, gradonačelnika i ostalih dužnosnika. Ima dosta prostora za napredak i poboljšanje zakona. Svakako i dalje smo stajališta da Povjerenstvo treba ostati i treba se baviti ovakvim stvarima, ali više preventivno i u tom dijelu bi Povjerenstvo trebalo više raditi da se ne događaju kršenja zakona. Kod visokih državnih dužnosnika, poput predsjednika, premijera, određenih ministara, trebale bi postojati preciznije odrednice jer postoje posebne okolnosti poput nacionalne sigurnosti pa bi trebala postojati razgraničenje što je nadležnost Povjerenstva, a što nacionalna sigurnost“, pojasnio je Batinić stajališta HNS-a.

Related Posts