Home Hrvatska Vladajući mijenjaju poslovnik Sabora?

Vladajući mijenjaju poslovnik Sabora?

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Gordan Jandroković izabran je prije pola godine za predsjednika Sabora i sada su mu na pameti izmjene Poslovnika parlamenta koje kani predložiti, a možda već i izglasati do 15. prosinca, odnosno do zimske saborske stanke.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Iako je HDZ-ov šef Sabora svjestan da će ga oporba optuživati da guši pravo riječi i demokraciju u Saboru, smatra da je postojeći Poslovnik funkcionirao u nekim drugim, uljuđenijim vremenima, a osnovni je princip izmjena Poslovnika da se ubrza rasprava i smanji mogućnost zloporaba poslovničkih mogućnosti, odnosno da se točno preciziraju situacije u kojima se nešto može tumačiti na određeni način, piše Večernji list.[/vc_column][/vc_row]

Jandroković je kao situacije koje se u Saboru najviše zloupotrebljavaju detektirao institut stanke i povrede Poslovnika koji se onda koristi/zloupotrebljava za repliku, ali i samu repliku koju zastupnici beskonačno koriste tobože replicirajući i jedni drugima unutar istog kluba kako bi, zapravo, kritizirali drugu stranku. Tako zastupnik replicira svojem kolegi iz stranke, a replika se svede na to da kaže da se slaže sa svojim kolegom i onda riječ koristi za sasvim drugu raspravu. Zloupotrebljavajući repliku zastupnici su gotovo potpuno prestali koristiti pojedinačne rasprave. Važno je napomenuti da su i replike i stanke i sve druge poslovničke mogućnosti uvijek alati oporbe u parlamentarnoj raspravi, koristio ih je i HDZ kad je bio u opoziciji, kao što ih sada koriste oporbene stranke.

Vladajući ubuduće kane točno precizirati kada se može tražiti stanka, a za manipulacije povredom poslovnika, za što se sada dobiva opomena, razmišlja se o nekom obliku sankcije. Također, u Saboru ih posebno izluđuje što se stankama usporava rad pa često zbog korištenja te mogućnosti rasprave počinju sa zakašnjenjem od sat ili sat i pol.

Valja reći i da se izmjene Poslovnika ne spominje prvi put, naime, već zadnje dvije godine, od Željka Reinera i Bože Petrova, govori se o izmjenama, a prijedlozi etičkog kodeksa i izmjena Poslovnika (pokrenuto još za bivše koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta) nalaze se u Odboru za Ustav. Podsjetimo, posljednje veće izmjene Poslovnika napravila bivša SDP-ova većina ukinuvši institut ispravka netočnog navoda, a u zamjenu je proširena mogućnost replike pa je omogućeno repliciranje unutar kluba i Vladi što se, pokazalo se sada, naveliko zloupotrebljava.

Related Posts