Vladajuća stranka u Armeniji dobila 46 posto na izborima

Armenska vladajuća Republikanska stranka dobila je na parlamentarnim izborima u nedjelju 46 posto glasova, dok je oporbeni savez dobio 25 posto, pokazale su izlazne ankete.

Republikanska stranka, koja ima potporu predsjednika Serža Sargsjana, dominira izborima već više od desetljeća. Nasuprot njoj je koalicija oporbenih stranaka koju vodi jedan od najbogatijih poduzetnika u zemlji Gagik Carukjan čija centristička alijanska obećaje novi pristup vladanju. Izlazne ankete Baltic Survey/Gallup, kako je objavila armenska televizija, daju Republikanskoj stranci 46 posto a koaliciji 25 posto glasova.

Pobjeda Republikanske stranke bila bi i velika pobjeda predsjednika koji 2018. završava svoja dva mandata. Ustavne promjene donesene 2015. kojima se smanjuju ovlasti predsjednika i prenosi više ovlasti na premijera skrojene su tako da zadrže Sargsjana na vlasti, tvrdi oporba.

Naime, nakon što završi dva mandata 2018. neće se više moći kandidirati za predsjednika ali ako njegova stranka ostane na vlasti, Sargsjan bi mogao nastaviti političku karijeru kao premijer s ojačanim ovlastima. Do kasnijeg poslijepodneva, armensko Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da je izlaznost bila viša od 50 posto, s više od 1,3 milijuna građana koji su dali svoj glas, objavila je agencija Armenpress. Armenske vlasti također su kazale da istražuju više od 130 prijava o izbornim prijevarama.

You may also like