Vladajuća koalicija razmišlja o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka

Nakon što je Hrvatska ukinula obvezno služenje vojnog roka, na saborskom Odboru za obranu vladajući su se založili da se razmotri njegovo ponovno uvođenje. Na Odboru je jednoglasno podržan prijedlog da se general Drago Lovrić razriješi dužnosti načelnika Glavnog stožera zbog isteka mandata te da se na tu dužnost imenuje general pukovnik Mirko Šundov.

Tijekom rasprave Ines Strenja Linić (Most) novom načelniku Glavnog stožera između ostalog poručila je da “treba razmišljati o tome da li ponovno uzeti u obzir da se služi određeni vojni rok, naravno na dobrovoljnoj bazi, na način da se to ostavi kao mogućnost.” Stevo Culej (HDZ) založio se za obvezno služenje vojnog roka. Nakon sjednice odbora o vojnom roku očitovao se i ministar obrane Josip Buljević. “Ja to podržavam, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prioriteti” rekao je Buljević koji je o tome spreman razgovarati.

Za razliku od njega Igor Dragovan (SDP) kazao je da, koliko zna, vojni rok iziskuje velika novčana davanja. “U ovom trenutku je u prošlom mandatu napravljen iskorak što se tiče pričuve, treba je podići na drugačiju razinu, a što se tiče obaveznog vojnog roka, ja nisam za to” poručio je Dragovan.

S obzirom na istek petogodišnjeg mandata, ministar obrane zatražio je od Odbora mišljenje o razriješenju načelnika Glavnog stožera Drage Lovrića te imenovanju Mirka Šundova. Članovi odbora redom su hvalili Lovrića te sve njegove poteze u petogodišnjem mandatu kojeg temeljem zakona nije moguće produžavati. “Biti načelnik teška je i zahtjevna uloga i mislim da si ti kao časnik i domoljub to dobro odradio. Naše oružane snage su super, imamo odlične vojnike, naša vojska je pobjednička, ali imamo nove izazove i moramo se mijenjati. vojsci treba novi zamah i nova energija”, kazao je HDZ-ov Damir Krstičević koji je pak Lovrićevom nasljedniku Mirku Šundovu predložio da u svom mandatu naglasak stavi na malog čovjeka, odnosno vojnika koji je temelj vojske.

You may also like

0 comments