Vlada utvrdila broj stranih radnika i nikad povoljnije se zadužila

Sjednica
Vlada je u petak utvrdila godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca za 2020. godinu od 78.470 radnika.

Kvota se odnosi na novo zapošljavanje stranaca, sezonski rad, premještaj osoba unutar društva te provedbu strateških investicijskih projekata. Za novo zapošljavanje utvrđena je kvota od 64.604 dozvole. Pritom je za graditeljstvo predviđeno 33.300, turizam i ugostiteljstvo 18.370, promet 2.904, metalsku industriju 2.300, prehrambenu industriju 1.410, poljoprivredu i šumarstvo 1.380 dozvola itd.

Predviđeno je i 12.770 dozvola za sezonski rad, od čega u turizmu i ugostiteljstvu 12.000, a u poljoprivredi i šumarstvu 770. U okviru premještanja unutar društva utvrđena je godišnja kvota od 96 dozvola, a u okviru provedbe strateških investicijskih projekata 1.000 dozvola. Današnjom Vladinom odlukom omogućeno je i da se povećaju i preraspodjele kvote u turizmu i ugostiteljstvu te u graditeljstvu, za najviše 5.000 dozvola, ovisno o potrebama i stanju na tržištu rada.

Godišnja kvota za produženje već izdanih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 25.000 dozvola. Ministar rada i mirovinskoga sustava rekao je uoči Vladine sjednice da je da se kvote odnose na prijelazno razdoblje do donošenja novoga zakona o strancima, u kojemu neće biti kvotnog sustava i koji će regulirati i uvoz radne snage. Taj bi zakon po njegovim riječima trebao biti donesen do kraja prve polovice iduće godine, a u njemu bi uz ostalo trebalo pisati da se strani radnici mogu angažirati kad se iscrpe domaći izvori.

Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada određivanjem kvota želi omogućiti stabilan i predvidljiv kalendar za sva područja gospodarstva i rješavati potrebe na tržištu rada. Želimo da nova radna mjesta na tržištu rada iskoriste naši sugrađani, ali u situaciji u kojoj imamo 20 milijuna turista godišnje sigurno je važno da Vlada na vrijeme osigura pretpostavke kako bi se poslodavci mogli dobro pripremiti za sezonu, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijesti je u petak u uvodu Vladine sjednice da je Ministarstvo financija izdalo obveznicu u iznosu od 11 milijardi kuna te istaknuo da je to novo zaduženje ostvareno po najpovoljnijim uvjetima u povijesti.

Dodao je da “implicirana ušteda” na kamatama (koju donosi refinanciranje ranijih obveza novom obveznicom) na godišnjoj razini iznosi 340 milijuna kuna. To, kako je rekao, govori da Vlada provodi odgovornu politiku i da su država i proračun fiskalno konsolidirani te da se troši koliko se ima, a to ima odjek u pogledima financijskih institucija i na financijskim tržištima.

Stoga Hrvatska, rekao je Plenković, s investicijskim kreditnim rejtingom može i na domaćem tržištu biti u poziciji da se zadužuje po bitno povoljnijim uvjetima. To je, kako je ocijenio, “istinsko postignuće” Vlade i rekao da će to osjetiti i gospodarstvenici. Aranžeri novoga izdanja su, kako je izvijestio, Erste, Privredna, Reiffeisen i Zagrebačka banka.

You may also like

0 comments