Vlada uskoro, kandidatura Vesne Pusić je kompromitirana

Član Predsjedništva HDZ-a Oleg Butković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će do 20. siječnja biti poznata imena svih ministara, a na upit jesu li kandidati s kojima će razgovarati ili je već razgovarao mandatar Tihomir Orešković iz HDZ-a ili Mosta, odgovorio je kako je obavljeno 20-tak razgovora, i sa stranačkim i s nestranačkim kandidatima.

Butković je za RTL Danas izjavio kako će Domoljubna koalicija i Most mandataru Oreškoviću predložiti dva ili tri kandidata za svaki resor, mandatar će razgovarati sa svakim od njih, a s nekima je, kazao je, razgovore već i obavio. Upitan je li riječ o kandidatima Mosta i HDZ-a, odgovorio je: “Bilo je i nezavisnih stručnjaka i stranačkih kandidata. Ne znam točno sva imena, ali obavljeno je dvadesetak razgovora ovih dana i naravno da će nakon tih razgovora, koji će biti isrcrpni, o problemima, o tome kakvo je stanje u svakom resoru i što nas očekuje u iduće četiri godine, gospodin Orešković donijeti odluku u dogovoru s gospodinom Karamarkom i gospodinom Petrovom”.

Istaknuo je kako je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o imenima bilo kojeg kandidata, pa tako i o njemu s obzirom da se u medijima spominje kao HDZ-ov kandidat za ministra prometa i infrastrukture. “Pregovori još uvijek traju, u ovom trenutku se sužava izbor kandidata, gospodin Orešković zajedno s gospodom Karamarkom i Petrovom razgovara o ljudima koji će preuzeti funkcije i postati ministri. Tako da je u ovom trenutku još prerano govoriti”, rekao je.

Upitan je li on na tom popisu kandidata, s obzirom da su županijske stranačke organizacije predlagale svoje kandidate, Butković je kazao kako nije lijepo govoriti o sebi. U ovom je trenutku, naglasio je, najbitnije izabrati što stručnije i kvalitetnije kandidate za ministre, kojih HDZ i Domoljubna koalicije, tvrdi, ima čitav niz. Na pitanje je li spreman prihvatiti ministarsku funkciju ako mu se ponudi, odgovorio je: “Ja se izazova nikad nisam bojao”.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač je za Dnevnik Nove TV rekao kako će HDZ i Domoljubna koalicija težiti da ministri iz njihovih redova budu stranački kandidati. “Mi ćemo težiti tome da, što se tiče HDZ-a i Domoljubne koalicije, imamo ljude iz svojih stranaka. Ako ih ne bude za odgovarajući resor, uzet ćemo i nestranačke, ali prioritet je predstaviti ljude iz naših stranaka koji znaju taj posao”, rekao je. Upitan hoće li to biti ministri samo iz HDZ-a ili i iz ostalih stranaka koalicije, odgovorio je kako sada govori o HDZ-u, ali i da će i koalicijski partneri imati mogućnost predlagati imena. Na pitanje može li mandatar Orešković odbiti kandidate Domoljubne koalicije i Mosta te predložiti svoje, Kovač je kazao kako će on dobiti po dva kandidata za svaki resor i moći će reći što misli o njima te će “njegova biti zadnja jer se radi o njegovu timu”. Upitan što ako mu se ne sviđaju ni jedan ni drugi kandidat ili kandidatkinja, odgovorio je: “Dobit će trećeg kandidata”.

Na ponovljeni upit znači li to da mandatar ne može sam predložiti nekoga od kandidata za ministra, Kovač je rekao kako će Orešković, kao mandatar i budući predsjednik vlade, biti šef tog tima, a da će mu Domoljubna koalicija i Most, “stranke koje su pobijedile na izborima”, predložiti kandidate za sastav vlade. “Ima puno stručnjaka u HDZ-u i našoj koaliciji i Mostu. Gospodin Orešković to zna, ali, ponavljam, njegova će biti zadnja jer se radi o njegovu timu”, istaknuo je Kovač. Nije želio govoriti o nagađanjima da će biti novi ministar vanjskih poslova. “Prepustimo gospodi Oreškoviću, Karamarku i Petrovu da lijepo sastave tim, da on bude blagoslovljen i u Hrvatskom saboru predstavljen”, rekao je.

Upitan što će biti s kandidaturom Vesne Pusić, aktualne ministrice vanjskih poslova i predsjednice HNS-a, za glavnu tajnicu UN-a, odnosno hoće li je nova vlada povući, Kovač je odgovorio kako je tehnički premijer Zoran Milanović oko te kandidature postupio “suprotno uzusima demnokracije i normalnoj praksi. “Trebao je pričekati novu vladu ili, ako su već toliko navalili, o tome se savjetovati s predsjednicom Republike jer je riječ o eminentnom vanjskopolitičkom pitanju, s mandatarom ili sa saborskom većinom. To se, nažalost, nije dogodilo, ovo sve skupa je jako smiješno, vjerodostojnost Hrvatske je narušena, a time i kandidatura gospođe Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Ta kandidatura, koja je na ovaj način kompromitirana, bit će predmet razgovora u novoj vladi”, ustvrdio je. Na pitanje bi li povlačenje te kandidature imalo kakve posljedice po Hrvatsku, Kovač je rekao da će nova vlada, za razliku od prethodne, izbjegavati narušavati ugled Hrvatske u svijetu. “Zoran Milanović se posvađao sa svim susjedima, sjećamo se Lex Perkovića… Nova hrvatska vlada će na vanjskopolitičkom planu ozbiljno raditi, jačat će ugled Hrvatske u svijetu, a ne na ovaj način Hrvatsku učiniti lošim partnerom u EU i NATO savezu”, zaključio je Kovač.

You may also like

0 comments