Vlada u Ankari je nervozna na novinare

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz ali i Reporteri bez granica kritiziraju odnos turskih vlasti prema stranim novinarima. Nekima se ne dozvoljava ulazak u tu zemlju, neki se i uhićuju.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je više nego jasno stavio do znanja da nema razumijevanja za satiru. Ali i novinari koji se ne bave satirom, nego pišu “ozbiljne” članke, nemaju lak posao ako žele izvještavati o vladi te zemlje. Glavni urednik i jedan novinar lista Cumhuriyet trenutno su pred sudom zbog optužbi za špijunažu i odavanje državne tajne. Oni su objavili izvještaj o tome kako je turska obavještajna služba isporučivala oružje islamističkim snagama u Siriji. U ožujku su jedinice specijalne policije upale u redakciju lista Zaman nakon što je sud u Istanbulu naložio da se u taj list uvede državna kontrola. Izdavačka kuća kojoj pripada Zaman, naime, dovodi se u vezu s propovjednikom Fethullahom Gülenom koji je ljuti protivnik predsjednika Erdogana. U posljednje vrijeme se sve više stranih medija pita pokušava li predsjednik Erdogan kontrolirati i pisanje stranih novinara. Proteklih dana je više reportera iz raznih zemalja spriječeno u pokušaju da uđe u Tursku, štoviše, neki su i uhićeni.

Političari kritiziraju odnos Turske prema stranim novinarima i zabrinuti su zbog mogućeg postojanja “crne liste” koja sadrži imena nepoželjnih. “Liste na kojima se nalaze imena novinara nemaju ništa zajedničko s demokracijom”, izjavio je još u ponedjeljak (25.4.) predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz za njemački tabloid Bild.

Giorgos Moutafis, fotoreporter čije reportaže o izbjeglicama objavljivane u mnogim europskim novinama i časopisima pokušao je prošle subote (23.4.) ući u Tursku odakle je htio izvještavati za Bild. Zaustavljen je odmah na aerodromu u Istanbulu uz obrazloženje da se njegovo ime nalazi na jednoj listi. Slično iskustvo imao je i Volker Schwenck, dopisnik njemačke javne televizije ARD. On je sredinom travnja iz dopisništva ARD-a u Kairu krenuo ka pograničnom dijelu između Turske i Sirije kako bi tamo razgovarao s izbjeglicama. Uhićen je na aerodromu u Istanbulu i morao se vratiti u Kairo.

Ovo je kritizirala i kancelarka Angela Merkel. “Pratimo razvoj situacije i ovo promatramo s izvjesnom zabrinutošću”, rekla je. Nizozemska novinarka Ebru Umar koja trenutno živi i radi u turskom gradu Kusadasi uhićena je proteklog vikenda. U međuvremenu je puštena na slobodu, ali ne smije napustiti Tursku i mora se redovito javljati policiji. Umar je nedavno u nizozemskom listu Metro objavila članak u kojemu je kritizirala turskog predsjednika Erdogana. Još uvijek se ne zna kakvi će biti daljnji potezi turskih vlasti u njezinom slučaju. U svojoj poruci na Twitteru ovoga utorka (26.4.) je objavila da je pozvana na razgovor u Državno tužiteljstvo.

Organizacija pažljivo prati pogoršanje slobode medija u Turskoj. Ulrike Gruska, glasnogovornica ove organizacije, navodi za DW da novinari u Turskoj rade pod velikim pritiskom. “Iznad novinara se kupe prijeteći tamni oblaci. Onaj tko piše protiv Erdogana, taj može zbog toga osobno odgovarati”, kaže Gruska. Ona navodi i da su se od sredine protekle godine pogoršali uvjeti u kojima rade strani novinari. Tada su izbili sukobi u kurdskim područjima Turske i stalno su bilježeni slučajevi protjerivanja reportera koji su htjeli da izvještavaju o tim borbama s tih područja. “Tako nešto do sada nije bilo zabilježeno u ovolikoj mjeri”, dodaje Gruska. “Svjedoci smo povećanja nervoze kod turskih vlasti, što očito dovodi do ovakvih reakcija.”

Ova organizacija nema nikakav dokaz o postojanju “crne liste” s imenima novinara, ali se trudi saznati više o tome. “Ukoliko neka zemlja koja tvrdi da je demokratska i koja je kandidat za ulazak u EU odista ima listu s imenima onih koji zbog kritičnog stava prema vladi ne smiju u nju ući, onda to proturječi svim vrijednostima koje mi ovdje zastupamo”, navodi Gruska za DW.de.

You may also like

0 comments