Vlada tek sada osniva stožer zbog sigurnosti izbjjeglica, Slovenija zatvara granice

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, Vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku.

Ta je točka na dnevnome redu sjednice Vlade, potvrdio je u srijedu Hini glasnogovornik Vlade Nikola Jelić. “Vlada će osnovati Stožer čija je zadaća osigurati koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija s ciljem humanitarnog prihvaćanja i zbrinjavanja migranata”, rekao je Vladin glasnogovornik. Voditelj stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a članovi stožer bit će zamjenici odnosno pomoćnici iz više ministarstva – socijalne politike i mladih, vanjskih i europskih poslova, rada i mirovinskog sustava, ministarstva zdravlja te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. U rad Stožera po potrebi će se uključivati i predstavnici drugih tijela i institucija.

Slovenija je pooštrila nadzor granice s Madžarskom, te o tome obavijestila Europsku uniju, rekao je u srijedu popodne za Slovensku televiziju premijer Miro Cerar u Lendavi, pri završetku dvodnenvog posjeta regiji Prekmurje, u kojoj je zadnjih dana zabilježen manji broj ilegalnih prelazaka granice iz susjedne Madžarske koje ta zemlja nije htjela primiti natrag temeljem bilateralnog ugovora o readmisiji osoba koje prijeđu granicu nelegalno. Uz poštrene mjere na granici s istočnom susjedom, Slovenija će na granici s Hrvatskom provoditi schengensku regulativu, kazao je Cerar koji će kasnije poslijepodne održati i konferenciju za novinare.

Prije toga, slovenskim premijer je za medije kazao da Slovenija prati mogućnost dolaska većeg broja izbjeglica u Sloveniju, pri čemu će postupati humano, ali u skladu sa zakonom, te uz osiguravanje sigurnosti za svoje građane. O izbjegličkoj problematici bit će večeras riječi i na press konferenciji policije i ministarstva unutarnjih poslova u Ljubljani, kad je najavljena i izjava ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar.

Migranti koji su preživjeli teško i neizvjesno putovanje preko Sredozemnog mora kako bi se dočepali sigurnosti u nekoj od bogatijih država EU-a mogli bi se na balkanskoj ruti suočiti s novom opasnošću – minama zaostalim iz rata na području istočne Hrvatske na granici sa Srbijom, prenose u srijedu svjetski mediji upozorenje Liječnika bez granica (MSF) nakon što su zbog blokade mađarske granice migranti krenuli prema Hrvatskoj, kao alternativnim pravcem za zapadnu Europu.

Ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu priopćilo da je privelo 373 stranih državljanja, među kojima 75 žena i 73 djece, koji su kod Tovarnika, u istočnoj Slavoniji, prešli srbijanski granicu, nakon čega su prebačeni u prihvatni centar nedaleko od Zagreba gdje će se zbrinuti. Nova ruta preko Hrvatska nagnala je MSF da upozori na mogućnost da migranti slučajno uđu u minsko polje zaostalo iz rata, prenoseći podatak Hrvatskog centra za razminiravanje o 51.000 mina zaostalih iz rata, uključujući u pograničnom području između Srbije i Hrvatske, izvijestio je CNN.

 Iako su minska polja u Hrvatskoj vidljivo obilježena, Hrvoje Debac, savjetnik u Uredu za razminiranje, poručuje ljudima da se drže cesta te da ne ulaze u polja i šumovita područja. CNN ističe da se radi o najvećoj migrantskoj krizi od Drugog svjetskog rata, a Google je objavio da će donirati prvih 5,5 milijuna američkih dolara za pomoć izbjeglicama. Taj će novac biti proslijeđen udruzi Network for Good koja će sredstva, prema potrebi, proslijediti MSF-u, agenciji UN-a za izbjeglice, udruzi Save the Children i ostalim međunarodnim humanitarnim agencijama Google je najavio i da će na svaki euro pomoći koju pojedinci uplate sam uplatiti isti iznos kako bi se dostigao cilj od deset milijuna eura.

Europska unija još uvijek nastoji pronaći rješenje za prihvat 160.000 migranata, a pojedine zemlje odlučno se protive sustavu kvota. Od početka godine u Europu je iz Sirije, Iraka, Afganistana i Eritreje ušlo oko 430.000 migranata.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako vlasti u toj zemlji pozorno motre razvoj izbjegličke krize no iznio je i procjenu kako BiH neće biti posebice izložena jer je realno očekivati da nakon zatvaranja mađarske granice većina izbjeglica put ka zapadnoeuropskim državama nastavi tražiti preko Hrvatske. “Ukoliko izbjeglice i uđu u BiH željet će nastaviti ka Hrvatskoj”, kazao je Mektić novinarima.

Najavio je kako će o ovom problemu u sljedećim danima razgovarati s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. Cilj je, kako je objasnio, utvditi zajednički način djelovanja u suočavanju s ovim problemom. Mektić je ponovio ranije stajalište vlasti u BiH kako će pružiti pomoć izbjeglicama no ne mogu biti ti koje će riješiti izbjegličku krizu jer je to prije svega problem Europske unije. Potvrdio je kako je trenutačni prioritet osiguranje lokacija za eventualni smještaj većeg broja izbjeglica.

You may also like