Vlada sutra odlučuje o smještaju izbjeglica

Pred Vladom je u četvrtak odluka o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, kojom se Hrvatska obvezuje da će prihvatiti do 550 izbjeglica iz zemalja izvan Europske unije i tako, zajedno s drugim članicama, pomoći Grčkoj i Italiji.

Odgovor je to na brojne humanitarne katastrofe koje se u posljednjem razdoblju događaju na Sredozemlju, te posljedično na pojačan pritisak na azilni sustav Italije i Grčke u koje dolazi veliki broj tražitelja međunarodne zaštite kao i veliki broj raseljenih osoba iz Sirije. Odluka se donosi na temelju zaključaka Europskog vijeća o pružanju pomoći za 60 tisuća osoba, donesenih krajem lipnja, kojima se od država članica EU traži da do kraja srpnja usvoje programe premještanja i preseljenja.

Riječ je o provedbi privremenog i iznimnog premještanja 40 tisuća osoba, kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita, iz država članica pod najvećim pritiskom, Italije i Grčke, u druge države članice tijekom dvije godine te preseljenju 20 tisuća raseljenih osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita. Hrvatska će tako prihvatiti 150 osoba po osnovu preseljenja i 400 osoba po osnovu premještanja, a Vlada će sutra radi toga osnovati i Međuresornu radnu skupinu sastavljenu od predstavnika tijela u čijoj nadležnosti su poslovi i zadaće u vezi s prihvatom, smještajem i integracijom izbjeglica.

You may also like