Vlada stvara tržište za fotonaponske ćelije

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller obišli su u srijedu varaždinsku tvrtku Solvis, koja proizvodi fotonaponske module, a kako je rekao ministar, Vlada svojim programima neizravno stvara tržište za takvu proizvodnju.

Zadovoljan onim što je vidio i čuo u Solvisu, ministar Zmajlović je rekao da je riječ o tvrtki koja je okrenuta proizvodnji i izvozu. Istaknuo je da hrvatska Vlada svojim programima, “pogotovo preko programa energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, indirektno stvara tržište za takvu proizvodnju”. Vjeruje da će tvrtke poput Solvisa, osim na vanjskome, pronaći svoje mjesto i na domaćem tržištu. Dodao je da je samo ove godine 12 tisuća obiteljskih kuća ušlo u programe energetske obnove.

Interes građana i tvrtaka, koji se u odnosu prema prijašnjim godinama povećao deset puta za programe obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost, potvrđuje opravdanost tih programa, istaknuo je ministar i dodao da su ciljevi svih tih programa očuvati okoliš, smanjiti potrošnju energije te otvoriti zelena radna mjesta. Direktor Fonda Sven Mueller misli da je tvrtka Solvis primjer dobre sinergije gospodarstva, koje, kako je rekao, “kontinuirano raste u jednoj modernoj tehnologiji, s programima Vlade RH koje provode ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”.

Mueller je rekao kako je taj fond ove godine uložio oko 60 milijuna kuna u obnovljive izvore energije, od čega je dobar dio išao na izradu fotonaponskih modula kakve proizvodi tvrtka Solvis. Objasnio je i da je, po ovogodišnjemu novom modelu, u turizam ciljano uloženo 43 milijuna kuna za obnovljive izvore energije. Dodao je da su javnost, građani i poduzetnici senzibilizirani za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Kad je riječ o obiteljskim kućama, zasad je dogovorena energetska obnova i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u iznosu od šest milijuna kuna – potvrdio je Mueller.

Jedan od vlasnika tvrtke Solvis Stjepan Talan rekao je da je Hrvatska dosad bila prilično konzervativna kad je riječ o obnovljivim izvorima energije te kako u promjenama toga trenda vidi i prostor za daljnji razvoj i širenje tvrtke. Tvrtka Solvis proizvodi fotonaponske module i ima 146 zaposlenih. Ove bi godine trebala imati prihode od gotovo 160 milijuna kuna, što je dvostruko više nego prošle godine, a proizvode izvozi u 18 zemalja Europe i svijeta.

You may also like