Home Ekonomija Vlada srezala novac strankama pred izbore

Vlada srezala novac strankama pred izbore

by Agencije

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je telefonskoj sjednici donijela Odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor kojom se naknada smanjuje sa 180.000 na 135.000 kuna

Pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 135.000 kuna stranke, nezavisne liste i kandidati imaju po svakom osvojenom zastupničkom mjestu. One, pak, stranke, liste i kandidati koji su dobili više od pet posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojili zastupničko mjesto, imaju pravo na naknadu od 22.500 kuna.

Kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu Republike Hrvatske s manje od 1,5% stanovnika, koji na izborima nisu postali zastupnici u Hrvatskome saboru, a dobili su više od 15% važećih glasova birača izborne jedinice, imaju pravo na naknadu u visini od 15% iznosa naknade koja pripada zastupniku, stoji u priopćenju koje je Vlada poslala nakon telefonske sjednice.

Smanjenje naknade za 25 posto prijedlog je HDZ-a čime se stranka jučer i pohvalila poslavši priopćenje za medije iz kojega se i doznalo da će danas biti održana telefonska sjednica Vlade, unatoč dvotjednom godišnjem odmoru.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u četvrtak kako odluka Vlade da visina naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor bude smanjena sa dosadašnjih 180 na 135 tisuća kuna po izabranom zastupniku, a ne na 90 tisuća koliko je bio predlagao Most, pokazuje da Most inzistira na racionalizaciji, no i da se HDZ i SDP tome opiru.

“Prošlog tjedna, na užem kabinetu Vlade, potpredsjednik Vlade Božo Petrov iznio je prijedlog Mostove ministrice Dubravke Jurline Alibegović da se za izabranog zastupnika iznos smanji sa 180 na 90 tisuća kuna budući da su ovo izvanredni izbori i da su nedavno stranke dobile novac za izabrane zastupnike. HDZ se načelno složio, ali onda su zatražili da iznos ne bude toliko smanjen, već su dali prijedlog od 135 tisuća kuna . Mi se s tim nismo složili pa su danas na Vladu otišla oba prijedloga, ali naš nije prošao već je prošao onaj HDZ-ov od 135 tisuća kuna”, rekao je Grmoja Hini.

Time se, tvrdi, još jednom pokazalo da je Most taj koji inzistira na racionalizaciji kojoj se tome opiru i HDZ i SDP. Iako odluku o smanjenju pozdravljaju iz Mosta poručuju da bi voljeli bi da je to smanjenje bilo veće.

Related Posts